Εκκληση Tσίπρα σε Ομπάμα για δεύτερη αξιολόγηση και χρέος -Φόβοι για νέα εμπόδια - iefimerida.gr

Εκκληση Tσίπρα σε Ομπάμα για δεύτερη αξιολόγηση και χρέος -Φόβοι για νέα εμπόδια

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την αγωνία του για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έδειξε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός και στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα συζήτησαν για πάνω από είκοσι λεπτά,τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το χρέος.

Παρόντες σε αυτήν ήταν ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου και με τη διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών να βρίσκεται σε εξέλιξη, καλά ενημερωμένες πηγές επεσήμαναν πως η ελληνική πλευρά ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο "να μην υπάρξουν αχρείαστα εμπόδια". Ήτοι, απαιτήσεις από την πλευρά των θεσμών οι οποίες "δεν προκύπτουν από τη συμφωνία του Ιουλίου του '15" και που θα μπορούσαν να φρενάρουν την αξιολόγηση.

Ξορκίζουν τις καθυστερήσεις
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί επουδενί να ανοίξει ένας κύκλος εσωστρέφειας με τυχόν παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Και για το λόγο αυτό, σπεύδει να πιέσει πολιτικά για να προλάβει τις όποιες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Όπως διαβεβαίωναν μάλιστα κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι " η δεύτερη αξιολογηση να μην συναντήσει εμπόδια. Στις 5 Δεκέμβρη να εκκινήσει η συζήτηση για το χρέος" και έκαναν λόγο για μια θέση η οποία " γίνεται απολύτως αποδεκτή και από την αμερικανική πλευρά", όπως προέκυψε από τις εκατέρωθεν συζητήσεις.

Παγερά αδιάφορο το Βερολίνο για το χρέος
Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο συγκαταλέγουν στα θετικά το γεγονός πως "για πρώτη φορά υπάρχει η δήλωση οτι η λιτότητα, σε ότι αφορά την Ελλάδα, δεν μπορει να συνεχιστεί" . Και επισημαίνουν τις θεωρητικού χαρακτήρα παραινέσεις του Αμερικανού προέδρου για το ζήτημα του χρέους και την ανάπτυξη. Όπως και ότι "δεν μπήκε θέμα μέτρων", όπως λένε, αλλά οι κκ Τσίπρας και Ομπάμα μίλησαν για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, μείζον ζήτημα είναι η στάση που τηρεί το Βερολίνο. Και βέβαια όλα τα βλέμματα στρέφονται στα μηνύματα που θα στείλει η Καγκελάριος μετά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αλλαγή στάσης πάντως δεν προμηνύεται, όπως έλεγε γερμανική κυβερνητική πηγή, παραπέμποντας στη θέση για " καμία συζήτηση πριν απο το 2018".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ