Σόιμπλε και Τόμσεν φοβάται η Αθήνα, για αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα στις συναντήσεις τους να ασκήσει όλη του την επιρροή ώστε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και το χρονοδιάγραμμα.
Η πρώτη συνάντηση ήταν αποκλειστικά ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αμερικανό πρόεδρο και είχε διάρκεια περίπου 30-35 λεπτά. Συζήτησαν για το ελληνικό χρέος, με την οικονομική ατζέντα να διαρκεί περίπου 20 λεπτά, ενώ μίλησαν εκτενώς για το προσφυγικό, το κυπριακό και ζητήματα ασφαλείας. Στην δεύτερη συνάντηση που έγινε μετείχαν και τέσσερις υπουργοί από κάθε πλευρά και συζητήθηκαν επιχειρηματικές συνεργασίες και επενδύσεις στη χώρα.
Αίτημα της ελληνικής πλευράς ήταν να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας. Αυτό σημαίνει κλείσιμο της αξιολόγησης ως το τέλος Νοεμβρίου, απόφαση από το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, άμεση λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα.
Να μην τεθούν εμπόδια στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ζήτησαν από τον Ομπάμα οι Ελληνες συνομιλητές του, υποδηλώνοντας έτσι την ανησυχία τους για το τι μπορεί να προκύψει, κυρίως από την πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και από ενδεχομένως επιπρόσθετες απαιτήσεις του Ταμείου, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
Αλλωστε, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος στις δηλώσεις του υπονόησε ότι θα παρέμβει προς το Βερολίνο, θέτοντας ως καίριας σημασίας ζήτημα το χρέος και όχι την επιμονή σε επιπλέον μέτρα λιτότητας.
Ακόμη, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με καλά λόγια για το έργο του Γιάννη Μουζάλα, όπως θετικά λόγια είχε και για τον νέο υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Στο ζήτημα του προσφυγικού, η αμερικανική πλευρά δεσμεύθηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει την Αθήνα στη στήριξη της ασθενέστερης μερίδας των προσφύγων, δηλαδή οικογένειες και ανήλικα παιδιά.
Επίσης τέθηκε και το θέμα του Κυπριακού, χωρίς όμως, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, να εκδηλωθεί κάποια πίεση από την πλευρά των Αμερικανών, που φαίνεται να λειτουργούν υποστηρικτικά για μοντέλο βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Κορυφαίος υπουργός, που συμμετείχε στη διάρκεια των συζητήσεων, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο για το πως πήγε η συνάντηση, απάντησε ότι στις τοποθετήσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν «εντυπωσιακά υποστηρικτικός» αποφεύγοντας όμως να δώσει λεπτομέρειες, παρέπεμψε στις επίσημες δηλώσεις των δύο αρχηγών.