Με... ανέκδοτο θα μοιάζουν οι έως τώρα αμιψαχίες στο Υπουργικό Συμβούλιο, που μαρτυρούν τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση Παπαδήμου, μπροστά στη κρίση που είναι πιθανόν να ξεσπάσει όταν θα υποχρεωθούν οι κυβερνητικοί εταίροι να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με τη Τρόικα για να συμφωνήσουν επί της νέας δανειακής σύμβασης και το νέο Μνημόνιο.
Αυτό που φαίνεται να αγνοούν ή να κάνουν ότι αγνοούν τα κόμματα είναι ότι χωρίς αυτές τις υπογραφές, δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε το κούρεμα ακόμα κι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία, αφού πολύ απλά χωρίς νέο Μνημόνιο δεν υπάρχουν και τα 30 δισ ευρώ που περιμένουν οι τράπεζες ως αντίδωρο στο κούρεμα που θα υποστούν.
Το πρώτο κρίσιμο ζήτημα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τη Τρόικα είναι αναμφίβολα το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων το 2012 για να καλυφθούν οι διαφαινόμενες αποκλίσεις του φετινού Προϋπολογισμού, ύψους τουλάχιστον 3 δισ ευρώ. Τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος του πακέτου που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα εκτείνεται ως το 2014 κι εδώ θα πρέπει να αναμένει κανείς με ενδιαφέρον τη τοποθέτηση κυρίως της Ν.Δ. που έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε νέα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση, το βάρος των παρεμβάσεων αναμένεται ότι θα πέσει στο Δημόσιο, με περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, με κλείσιμο Οργανισμών που θα συνοδεύεται από «μη οικειοθελείς αποχωρήσεις», με περικοπές στους μισθούς των εισηγμένων ΔΕΚΟ, με αυξήσεις τουλάχιστον 25% στα τιμολόγια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ, των ΔΕΚΟ έως το πρώτο τρίμηνο του 2013, με επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
Στο πεδίο των κοινωνικών παροχών, αυτές θα ψαλιδιστούν με την εφαρμογή εισοδηματικών- περιουσιακών κριτηρίων για τα προνοιακά επιδόματα. Στο πεδίο της Ασφάλισης και της Υγείας, μεταξύ άλλων δρομολογούνται περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, έλεγχος των πληρωμών εφάπαξ σε συνάρτηση με τις ασφαλιστικές εισφορές, μείωση κατά 50% του διοικητικού προσωπικού και κατά 25% των γιατρών του νέου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ενώ ζητούμενο είναι το εάν μειώθηκε κατά 10% το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων το 2011 και πώς θα μειωθεί περαιτέρω κατά 5% το 2012.
Στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών, στη κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η τριμερής συμφωνία κυβέρνησης, εργοδοτών, συνδικάτων για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπως επίσης η ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Όσον αφορά στο πεδίο της φορολογίας, η Τρόικα περιμένει απτά μέτρα για τη φοροδιαφυγή, με αιχμή του δόρατος το νέο πλαίσιο για τα πρόστιμα, τα νέα τεκμήρια, το νέο πόθεν έσχες, τους ελέγχους στους μεγάλους φορολογούμενους, ενώ δεν θα λείψουν και μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα από τη στιγμή που δρομολογείται κατάργηση απαλλαγών αλλά και αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων.