Έξι χρόνια μετά την πτώση του πολωνικού κυβερνητικού αεροσκάφους στο Σμολένσκ της Ρωσίας, οι πολωνικές αρχές προχωρούν στην εκταφή των θυμάτων. Επικριτές ισχυρίζονται πως τα κίνητρα της κυβέρνησης είναι αμφιλεγόμενα.
Τι συνέβη όμως τότε; Κατά τη διάρκεια προσπάθειας προσγείωσης του αεροσκάφους στις 10 Απριλίου του 2010 υπήρχε πυκνή ομίχλη. Το αεροσκάφος συνετρίβη στο Σμολένσκ της Ρωσίας παρασύροντας στο θάνατο και τους 96 επιβαίνοντες. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο τότε Πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι, δίδυμος αδελφός του Γιάροσλαβ Καζίνσκι, τότε ισχυρού άνδρα και αρχηγού του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης. Ο τότε Πρόεδρος της Πολωνίας ήθελε να παραστεί στο Σμολένσκ σε μια τελετή στην μνήμη πολωνών θυμάτων κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης την εποχή του Στάλιν. Εκτός από τον Πρόεδρο, στο αεροσκάφος επέβαιναν και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ζωής της χώρας. Το δυστύχημα είχε σοκάρει ολόκληρη την Πολωνία και οι έρευνες έδειξαν ότι οφειλόταν σε λάθος χειρισμό του πιλότου.
Η κυβέρνηση αλλά και ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας Γιάροσλαβ Καζίνσκι δεν πιστεύουν στα αποτελέσματα των ερευνών της προηγούμενης πολωνικής κυβέρνησης και των ρωσικών αρχών. Ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, όπως και άλλοι, πιστεύει ότι πίσω από την πτώση κρύβεται κάποιο χτύπημα ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν.
Τραυματική και επώδυνη διαδικασία για τις οικογένειες
Οι οπαδοί του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη εικάζουν ότι τα πραγματικά αίτια αποσιωπούνται. Το γεγονός ότι τότε επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες φαίνεται να μην το λαμβάνουν υπόψιν τους. Όταν πέρυσι το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη κέρδισε τις εκλογές, θέλησε και πάλι να αναδείξει το θέμα. Το γεγονός μάλιστα ότι η Ρωσία δεν θέλει να παραδώσει τα συντρίμμια του αεροσκάφους ενισχύει τις αμφιβολίες των μελών του κόμματος. Η Μόσχα από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι χρειάζεται τα συντρίμμια διότι διενεργεί δικές της έρευνες.
Οι πολωνικές αρχές εικάζουν πως πίσω από την πτώση υπάρχει κάποια εγκληματική ενέργεια. Πολλοί από τους συγγενείς δεν συμφωνούν με την εκταφή ωστόσο η εισαγγελία ισχυρίζεται πως είναι απαραίτητα όλα τα αποδεικτικά μέσα. Επικριτές διατείνονται πως η κυβέρνηση αναμοχλεύει το θέμα με στόχο να ανεβάσει τα ποσοστά της. Η εκταφή όλων των θυμάτων θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο και εναντίον της έχουν ταχθεί πολλοί ιερείς θεωρώντας πως πρόκειται για σκάνδαλο και πως η διαδικασία είναι επώδυνη και τραυματική για τις οικογένειες.
Πηγή: Deutsche Welle