Το τελευταίο αμερικανικό προεδρικό γιοτ πουλήθηκε έναντι μηδέν (!) δολαρίων [εικόνες] - iefimerida.gr

Το τελευταίο αμερικανικό προεδρικό γιοτ πουλήθηκε έναντι μηδέν (!) δολαρίων [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To τελευταίο αμερικανικό προεδρικό γιοτ, το Sequoia, πουλήθηκε έναντι μηδέν (!) δολαρίων, μετά τη δικαίωση μιας επενδυτικής ομάδας στο δικαστήριο κι αφού είχε προηγηθεί μια μακρά νομική διαμάχη.

Το σκάφος διατηρεί το χαρακτηρισμό της «εθνικής ιστορικής κληρονομιάς», αλλά έχει μεταβληθεί σε «σπίτι για ρακούν» καθώς μαραζώνει σε μια αποβάθρα.


Απ' τον Χέρμπερτ Χούβερ μέχρι τον Τζίμι Κάρτερ αμερικανοί πρόεδροι δεξιώνονταν κάποτε διπλωμάτες και ξένες αποστολές στο κατάστρωμα του μήκους 32 μέτρων ξύλινου γιοτ, ή το χρησιμοποιούσαν για σύντομες αποδράσεις απ' το Οβάλ Γραφείο.

Αλλά με εντολή του Κάρτερ το σκάφος πουλήθηκε το 1977 σε μια δημοπρασία έναντι 286.000 δολαρίων.

Το τελευταίο αμερικανικό προεδρικό γιοτ πουλήθηκε έναντι μηδέν (!) δολαρίων [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Το Sequoia άλλαξε χέρια αρκετές φορές και χρησιμοποιήθηκε για μίνι κρουαζιέρες (τετράωρης διάρκειας και με το εισιτήριο στα 10.000 δολάρια και έξτρα το φαγητό και το ποτό) στον ποταμό Πότομακ στην Ουάσιγκτον.

Αλλά τώρα τελευταία σάπιζε σ' ένα ναυπηγείο στο Ντέλταβιλ της Βιρτζίνια.


Ο δικαστής του Ντέλαγουερ, Σαμ Γκλάσκοκ, αποφάσισε προχθές ότι η επενδυτική εταιρεία FE Partners (στην οποία μετέχουν και μέλη της πάμπλουτης οικογένειας Τίμπλο από την Ινδία) μπορεί να αποκτήσει το γιοτ έναντι μηδενικού τιμήματος.

Το τελευταίο αμερικανικό προεδρικό γιοτ πουλήθηκε έναντι μηδέν (!) δολαρίων [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Οι FE Partners είχαν χορηγήσει δάνειο 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων στους ιδιοκτήτες του σκάφους, την Sequoia Presidential Yacht Group LLC.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι οι δανειστές θα μπορούσαν να αγοράσουν το γιωτ έναντι 7,8 εκ. Δολαρίων σε περίπτωση χρεωκοπίας.


Μετά από μακρά νομική διαμάχη, κι αφού οι δανειολήπτες προσπάθησαν να εμποδίσουν τους πιστωτές τους να αποκτήσουν το σκάφος, ο δικαστής απεφάνθη ότι το σκάφος «που είχε εγκαταληφθεί απ' τους ιδιοκτήτες του και μεταβλήθηκε σε φωλιά ρακούν» πρέπει να αλλάξει χέρια.

Το τελευταίο αμερικανικό προεδρικό γιοτ πουλήθηκε έναντι μηδέν (!) δολαρίων [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Οι νέοι ιδιοκτήτες υποσχέθηκαν ότι θα ξαναδώσουν στο Sequoia την παλιά του λάμψη και θα το συντηρούν σε συνεργασία με την αμερικανική ακτοφυλακή, για να το απολαμβάνουν οι μελλοντικές γενιές των Αμερικανών.

ΠΗΓΗ: Associated Press

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΓΙΩΤ Sequoia
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ