Στην ελπίδα της Ελλάδας ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί από την επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην χώρα αναφέρονται σε εκτενές άρθρο τους οι New York Times, τονίζοντας ότι μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ αυτή έχει εξανεμιστεί.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να βάλει τα οικονομικά της σε μία τάξη και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήλπιζε ότι στο ταξίδι του στο Βερολίνο (που ακολουθεί αυτό της Ελλάδας), ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε ακόμα και να πείσει την Γερμανίδα Καγκελάριο να προσφέρει μία ελάφρυνση χρέους μέχρι το τέλος του έτους. «Παρόλα αυτά, ο Ομπάμα θα φτάσει στην Αθήνα με την κληρονομιά του να απειλείται και την επιρροή του να έχει μειωθεί σοβαρά. Η επίσκεψή του έχει μετατραπεί σε μία ακόμα υπενθύμιση των τρόπων με τους οποίους η επικράτηση του κ. Τραμο αλλάζει τους υπολογισμούς των ηγετών σε όλη την Ευρώπη», γράφουν οι NYT τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανάμεσα στους πιο ευάλωτους.
«Η προσδοκία ήταν ότι ο Ομπάμα θα αναμεταδώσει ένα μήνυμα για το πόσο εντυπωσιασμένος ήταν με την πρόοδο της Ελλάδας», δηλώνει στην εφημερίδα ο Jens Bastian, σύμβουλος οικονομικών με έδρα την Αθήνα και πρώην μέλος της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. «Αλλά δεδομένου ότι Τραμπ θα αναλάβει την προεδρία, όλα τα στοιχήματα είναι ανοικτά».
Πράγματι, όπως υπενθυμίζεται στο άρθρο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καλέσει την Ευρώπη να φροντίσει μόνη της τα δικά της προβλήματα, ενώ σχετικά με την ελληνική κρίση, όταν αυτή είχε φτάσει στο απόγειό της είχε σημειώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να εμπλακούν. «Θα έκανα σίγουρα πίσω», είχε πει συγκεκριμένα σε συνέντευξή του πέρσι στο Fox Business Network. «Η Γερμανία είναι πολύ ισχυρή και δυνατή. Θα άφηνα την Γερμανία να το χειριστεί», είχε συμπληρώσει τονίζοντας ότι έχουν (οι ΗΠΑ) ήδη αρκετά προβλήματα και ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να επέμβει αν δεν τα κατάφερνε η Ρωσία.
Το χειρότερο σενάριο
Οι NYT εστιάζουν και στο χειρότερο σενάριο, να αποτύχει η Ελλάδα να εξασφαλίσει μία ελάφρυνση του χρέους πριν ορκιστεί ως πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, εξηγώντας ότι αυτό θα σήμαινε «ένα νέο γύρο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, με συνέπειες για την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση».
Κάνοντας μία αναδρομή στην κατάσταση της χώρας πριν την εκλογή του Τραμπ, το άρθρο συνεχίζει με έναν ακόμα κίνδυνο που είναι να επανεμφανιστεί η Ελλάδα ως ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης τη στιγμή που η προσοχή το επόμενο έτος στραφεί στις κεντρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
«Το νομισματικό μπλοκ της Ευρώπης ήρθε ήδη μία φορά κοντά στην διάσπαση την περασμένη χρονιά όταν ο κ. Τσίπρας στράφηκε προς την αποχώρηση από το ευρώ. Από τότε, η εύθραυστη κυβέρνηση του διαχειρίζεται την ετοιμοθάνατη οικονομία κάτω από ένα νέο οικονομικό πακέτο διάσωσης με σκληρούς όρους λιτότητας», γράφουν οι NYT και εξηγούν ότι υπό αυτό το πλαίσιο συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις υποσχέσεις των πιστωτών για ελάφρυνση μέρους του τεράστιου χρέους της Ελλάδας και έτσι προσπαθεί να επιτύχει μία συγκεκριμένη συμφωνία μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη.
«Ο κίνδυνος είναι ότι αν αυτό συρθεί στο επόμενο έτος, το θέμα παραμένει ανοιχτό, και αυτό είναι ένας εφιάλτης για την ελληνική κυβέρνηση», λέει μιλώντας στην εφημερίδα ο Νίκος Μαλκουτζής συντάκτης στο Macropolis. «Θα οδηγήσει σε αυξημένη αβεβαιότητα και ανανεωμένες εικασίες σχετικά με το αν η Ελλάδα θα συνεχίσει στην ευρωζώνη».
Ο Τραμπ για το ευρώ
Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν για την Ευρωζώνη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι βλέπει το κοινό νόμισμα ως απειλή. «Μην ξεχνάτε ότι όλη η υπόθεση του ευρώ δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Fox Business. «Αυτό όλοι είχε συσταθεί για να βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες», είχε σημειώσει.
Όπως σημειώνεται όμως, παραμένει ακόμα ανοιχτό αν αυτές τις απόψεις θα τις πάρει μαζίτου στον Λευκό Οίκο. «Τραβάει μια κόκκινη γραμμή», λέει στην εφημερίδα ο Bastian τονίζοντας ότι είναι υπόθεση του καθενός να κρίνει πόσο ισχυρή θα είναι αυτή η γραμμή.
Διαφορετική πολιτική από τον Ομπάμα
Το άρθρο συνεχίζει τονίζοντας την κατακόρυφη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και εξηγώντας ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να καταφέρει μία δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους στις 5 Δεκεμβρίου όταν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης συναντηθούν για να συζητήσουν την κατάσταση της χώρας. Παράλληλα στέκεται στην άποψη του ΔΝΤ (του οποίου οι ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο μέλος) για ευελιξία από την πλευρά πιστωτών, αλλά και στην δυσπιστία που επιδεικνύει η Γερμανία να αφήσει πιο χαλαρή την Αθήνα. Όπως σημειώνεται μάλιστα ο Μπαράκ Ομπάμα «έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και για στροφή από λιτότητα και οι Έλληνες αξιωματούχοι πίστευαν ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είχε υιοθετήσει την ίδια στάση».
Πολλοί όμως είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η πολιτική του Τραμπ θα είναι διαφορετική από εκείνη του Ομπάμα. Όπως τονίζεται «αν οι πιστωτές αποφασίσουν ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά για να ικανοποιήσει τους όρους της διάσωσης της, και ωθήσουν μια απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους το επόμενο έτος, οι πιθανότητες εξασφάλισης μιας συμφωνίας γίνονται όλο και πιο αμυδρές», εξηγεί το άρθρο και συνεχίζει: «Το 2017 θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, κάτι που θα μειώσει την όρεξη των Ευρωπαίων ηγετών για να ασχοληθούν ξανά με τα προβλήματα της Ελλάδας».
»Επιπλέον, θα γίνουν εκλογές στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, όπου η άνοδος του Τραμπ έχει ενισχύσει τις φιλοδοξίες των δεξιών κομμάτων, που βλέπουν τη νίκη του ως ευκαιρία για τους ίδιους και που έχουν λίγη υπομονή να δώσουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα».
Όπως σημειώνεται «ενας αντίστοιχος πονοκέφαλος περιμένει και τον κ. Τσίπρα, εν μέσω ανησυχιών ότι η νίκη Τραμπ θα ενισχύσει τη Χρυσή Αυγή, η οποία παραμένει τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα».
Με τόση αβεβαιότητα πάνω από την Ευρώπη, η Μέρκελ μπορεί να προτιμήσει να πιέσει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διατήρηση της σταθερότητας. «Μπορεί να θελήσει να διασφαλίσει ότι είναι εγγυημένη η σταθερότητα, σε μία εποχή που τόσα πολλά έχουν γίνει απρόβλεπτα. Κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει μία συμφωνία για την Ελλάδα», εκτίμησε ο Μουϊτάμπα Ράχμαν του Eurasia Group.