Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και «καυτή» ατζέντα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς - iefimerida.gr

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και «καυτή» ατζέντα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά και το χάσμα απόψεων σε σημαντικά ζητήματα να είναι μεγάλο αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ηδη απο χθες έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και ο στόχος είναι τουλάχιστον σε αυτό το πεδίο να υπάρξει μια συμφωνία μέχρι την επόμενη Δευτέρα έτσι ωτε στο EuroWorking Gorup της 28η Νοεμβρίου να καταστεί εφικτή η υποβολή της έκθεσης πρόοδου σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράζεται αισιοδοξία ότι ο στόχος για συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι εφικτός ωστόσο τα θέματα που παρεμένουν σε εκκρεμμότητα είναι πολλά και μείζονος σημασίας. Εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό, ενεργειακά και φορολογικά θέματα, κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα, είναι αυτά στα οποία θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστέ, την ώρα που ο βασικότερος αστάθμητος παράγοντας είναι η στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από τη στάση της σήμερα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου θα φανεί το κατά πόσο επιμένει το Ταμείο στους όρους που έχει θέσει για επαρκείς παρεμβάσεις στο χρέος ή για νέα μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τους κανόνες που το διέπουν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι με βάση τα υφιστάμενα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φτάσει το πολύ στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ το πρόγραμμα ορίζει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Η διαφορά αυτή - σύμφωνα με το Ταμείο - θα πρέπει να καλυφθεί μέσα από παρεμβάσεις στο χρέος, με το γερμανικό άξονα να επιμένει οι παρεμβάσεις να έρθουν μετά το 2018.

Πάντως από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν δύο πλεονεκτήματα, τα οποία δεν υπήρχαν προηγούμενως. Πρόκειται για τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ που δείχνουν ανάπτυξη 1,5% τρίτο τρίμηνο του 2016, τον ισχυρότερο ρυθμό από το 2008 αλλά και τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του 10μήνου που καταγράφουν σημαντική υπέρβαση εσόδων.

Οι συναντήσεις ξεκινούν από τις 11 το πρωί και ολοκληρώνονται στις επτά το απόγευμα με τα εργασιακά, όπου θα γίνει και η πρώτη συνάντηση της Εφης Αχτσιόγλου ως υπουργού Εργασίας, με τους δανειστές. Οι σημερινές συναντήσεις έχουν ως εξής:

11:00-12:30 Επισκόπηση.
17:00-18:00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
18:00-19:00 Αγορά εργασίας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαπραγμάτευση θεσμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ