Το μπαράζ σεισμών στην Νέα Ζηλανδία συγκλόνισε ολόκληρο το πλανήτη, με εικόνες τρόμου να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Μετά από τον κύριο σεισμό των 7.8 Ρίχτερ, ακολούθησε μια σειρά από μετασεισμούς «μαμούθ».
Ο μετασεισμός των 6.3 Ρίχτερ για παράδειγμα, σε κάποια άλλη χώρα θα αποτελούσε πρωτοφανές φαινόμενο. Κάτω από το έδαφος της Νέας Ζηλανδίας όμως, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την δημιουργία τεράστιων αναταράξεων.
Κάθε χρόνο, στη Νέα Ζηλανδία συμβαίνουν κατά μέσο όρο 14.000 σεισμοί, εκ των οποίων το 10% είναι αρκετά δυνατοί ώστε να γίνουν αισθητοί. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, υπάρχει μια ζώνη υποβύθισης η οποία ωθεί την πλάκα του Ειρηνικού να ολισθαίνει κάτω από την Ινδο-Αυστραλιανή πλάκα. Αυτό δημιουργεί αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα αλλά και δυνατούς σεισμούς κάθε φορά που υπάρχουν αναταράξεις.
Την ίδια στιγμή, στο Νότιο Νησί οι δύο πλάκες δημιουργούν μεταξύ τους μια παράξενη και ασύμμετρη γωνία, που τις κάνει να συγκρούονται αντί να κινούνται παράλληλα. Αυτό μάλιστα έχει ονοματιστεί ως «σφάλμα Alpine» και ευθύνεται για τους πιο ρηχούς σεισμούς που συμβαίνουν στη χώρα.
Ο αρχικός σεισμός των 7.8 Ρίχτερ σημειώθηκε σε βάθος 23 χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα του Νότιου Νησιού, ακριβώς στο τμήμα της περιοχής όπου η ζώνη υποβύθισης του Βόρειου Νησιού μετατρέπεται σε ρήγμα υψηλής γωνίας που τρέχει κατά μήκος του Νότιου Νησιού.
Ο σεισμός, σύμφωνα με τους ειδικούς, έγινε σε μια πολύ... αινιγματική περιοχή, που στην αρχή μπέρδεψε τους επιστήμονες. Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) αρχικά κατέληξε πως το βάθος και τη δύναμη του σεισμού υποδεικνύει ότι ήταν μια ανατάραξη στην ζώνη υποβύθισης.
Παραδόξως όμως, η ζώνη υποβύθισης δεν έχει επεκταθεί τόσο νότια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ωστόσο, η (βόρεια) τοποθεσία των μετασεισμών, υποδηλώνει ότι υπήρξε πράγματι μια ξαφνική ολίσθηση προς τα εμπρός από την πλάκα του Ειρηνικού.
Σε κάθε περίπτωση, το υπέδαφος της Νέας Ζηλανδίας αποτελεί ακόμα ένα μυστήριο για τους σεισμολόγους, αφού δεν έχει γίνει ακόμα ακριβής κατανόηση των γεωλογικών χαρακτηριστικών του τόπου.