Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανόν να επιτρέψει στις τράπεζες να μην υποστούν τις πλήρεις συνέπειες που θα είχαν οι νέοι κανόνες της Επιτροπής Βασιλείας στην αύξηση των υποχρεωτικών κεφαλαίων τους, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Η επιρροή του Τραμπ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης των ρυθμιστικών περιορισμών για τις αμερικανικές τράπεζες, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη εμπόδιο στις εργασίες της Επιτροπής Βασιλείας.
Εάν o Τραμπ καθυστερήσει την εφαρμογή των νέων κανόνων της Επιτροπής, σχετικά με τον τρόπο που πρέπει οι τράπεζες να υπολογίζουν τον κίνδυνο του ενεργητικού τους, ή τους αγνοήσει, η Ευρώπη θα μπορούσε να ακολουθήσει, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Θεωρώ ότι πριν ακόμη εκλεγεί ο Τραμπ, (οι προτάσεις) της Επιτροπής της Βασιλείας (για τους τραπεζικούς κανόνες) επρόκειτο να χαλαρώσουν σημαντικά. Και τώρα, με τον Τραμπ, θεωρώ ότι το όλο πράγμα πρόκειται να γίνει περισσότερο μία συμβολική άσκηση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Scope Ratings για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Σαμ Θίοντορ προσθέτοντας ότι η ανάμνηση της κρίσης σβήνει και «υπάρχουν όλα τα συστατικά για να συνεχισθεί η αντίδραση κατά της ρύθμισης».
Η εκλογή Τραμπ έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία στη συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή Βασιλείας, η οποία άναψε φέτος εν μέσω μίας μεγάλης εκστρατείας πίεσης από τον τραπεζικό κλάδο για τη χαλάρωση των νέων κανόνων (που πρότεινε η Επιτροπή Βασιλείας) σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του πιστωτικού και λειτουργικού κινδύνου καθώς και του κινδύνου αγοράς για τον καθορισμό των υποχρεωτικών κεφαλαίων τους.
H αντίδραση της ΕΕ σε βασικά στοιχεία των προτάσεων της Επιτροπής Βασιλείας έχει καταστήσει ήδη πολύ δύσκολες τις συζητήσεις της. Πολιτικοί της ΕΕ και αξιωματούχοι που χαράσσουν πολιτικές επιμένουν ότι οι νέοι κανόνες δεν πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τις συνολικές κεφαλαιακές υποχρεώσεις και ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν πρέπει να τιμωρηθούν χωρίς λόγο. Οι ΗΠΑ, αντίθετα, έχουν υποστηρίξει σταθερά τους αυστηρούς κανόνες.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της FDIC, Τόμας Χένιγκ, προειδοποίησε να μην υπάρξει υποχώρηση.
«Στην Επιτροπή Βασιλείας αναπτύσσεται μία δυναμική υπονόμευσης των μέτρων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών και ορισμένες επικράτειες απειλούν να φύγουν, να τα μέτρα θεωρηθούν πολύ αυστηρά», δήλωσε σε ομιλία του, προσθέτοντας: «Οι ΗΠΑ πρέπει να αποφύγουν να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο προς το κατώτατο επίπεδο».
Η Επιτροπή Βασιλείας «εργάζεται εντατικά» για να ολοκληρώσει έγκαιρα τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Πρόεδρός της, Στέφαν Ίνγκβες, την περασμένη εβδομάδα.
Εάν η παγκόσμια τραπεζική ρυθμιστική Αρχή καταλήξει στη θέση της έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την καταληκτική προθεσμία που έχει θέσει, ο Τραμπ δεν θα έχει χρόνο να επηρεάσει τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ με αλλαγές στους τέσσερις μεγάλους Οργανισμούς της χώρας που μετέχουν στην Επιτροπή Βασιλεία, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp., FDIC).
Η διαδικασία, όμως ενσωμάτωσης των κανόνων της Επιτροπής στους εθνικούς κανόνες μπορεί να διαρκέσει χρόνια και στο σημείο αυτό θα είναι μεγαλύτερη η επιρροή του Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Ο Τραμπ θα έχει τελικά τη δυνατότητα να διορίσει νέα πρόσωπα στη Fed (αμερικανική κεντρική τράπεζα), τη FDIC και το Γραφείο Ελέγχου του Νομίσματος, του άλλου Οργανισμού που είναι μέλος της Επιτροπής Βασιλείας.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)