Οι τζιχαντιστές προειδοποιούν: Θα χρησιμοποιήσουν την εκλογή Τραμπ για να στρατολογήσουν νέα μέλη - iefimerida.gr

Οι τζιχαντιστές προειδοποιούν: Θα χρησιμοποιήσουν την εκλογή Τραμπ για να στρατολογήσουν νέα μέλη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από το Αφγανιστάν μέχρι την Αλγερία, οι τζιχαντιστές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την απροσδόκητη προεδρική εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ως ένα νέο όχημα προπαγάνδας προκειμένου να στρατολογήσουν νέα μέλη.

Τόσο οι διοικητές των Ταλιμπάν, όσο και οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, δηλώνουν ότι η προεκλογική επιθετική ρητορική του Τραμπ κατά των μουσουλμάνων, αναφορικά με την ολική απαγόρευση της εισόδου τους, στις ΗΠΑ εξυπηρετεί άμεσα τις σκοπιμότητες για τη στρατολόγηση νέων μελών, κυρίως μεταξύ των απογοητευμένων νεαρών μουσουλμάνων στις χώρες της Δύσης.

“Πρόκειται για έναν μανιακό. Το υπέρμετρο μίσος που έχει κατά των μουσουλμάνων θα διευκολύνει τη δουλειά μας, καθώς μπορούμε να στρατολογήσουμε χιλιάδες,” δήλωσε στο Reuters ο Αμπού Ομαρ Κορασανί, υψηλόβαθμος διοικητής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

“Οι απόψεις του δε διαφοροποιούνται μεταξύ των ακραίων και μετριοπαθών ισλαμικών τάσεων, ενώ ταυτόχρονα αγνοεί το γεγονός ότι ο εξτρεμισμός του θα αναπαραγάγει εξτρεμισμό,” δήλωσε ο πανίσχυρος σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ-Σαντρ, στο Ιράκ.

Από την άλλη μεριά, το γραφείο της διακυβέρνησης Τραμπ δε σχολίασε άμεσα τις παραπάνω δηλώσεις.

Οι αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο, μετριάσει την αντί-μουσουλμανική ρητορική του, τα όσα έχει εξαγγείλει προεκλογικά είναι αρκετά προκειμένου να τροφοδοτήσουν τη μηχανή προπαγάνδας των τζιχαντιστών.

Μπόκο Χαράμ: Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε

Ο επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου αντέδρασε στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ λέγοντας ότι «ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε».

«Μην αφήσετε να σας εξαπατήσουν άνθρωποι όπως ο Ντόναλντ Τραμπ ή όλοι εκείνοι του συνασπισμού που μάχονται κατά των αδερφών μας στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν ή οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο Σεκάου σε ένα ηχητικό μήνυμά του διάρκειας περίπου μίας ώρας που αναρτήθηκε στο YouTube χθες Κυριακή το βράδυ.

«Τελειώσαμε με τον (απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ) Ομπάμα, τώρα θα ξεκινήσουμε με τον Τραμπ», πρόσθεσε ο Σεκάου. «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Για εμάς ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε», υπογράμμισε.

Η Μπόκο Χαράμ, που τον Μάρτιο του 2015 δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, είναι πιο διχασμένη από ποτέ και αποδυναμωμένη.

Το ΙΚ όρισε νέο επκεφαλής της Μπόκο Χαράμ στις αρχές Αυγούστου τον Αμπού Μόσαμπ αλ Μπαρνάουι, γιο του ιδρυτή της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μοχάμεντ Γιούσουφ.

Η ομάδα του αλ Μπαρνάουι κατήγγειλε τη δεσποτική στάση του Σεκάου, όπως και τη σφαγή μουσουλμάνων αμάχων στη βορειοανατολική Νιγηρία, επισημαίνοντας ότι προτιμά να επικεντρωθεί σε κρατικούς στόχους και χριστιανούς, αλλά και την επέκταση της τζιχάντ.

Στο μήνυμά του ο Σεκάου δικαιολόγησε τον φόνο όλων των μουσουλμάνων που δέχονται να ζουν σε ένα «λαϊκό και δημοκρατικό κράτος» και που δεν έχουν ενταχθεί στη Μπόκο Χαράμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ