Εναν διαφορετικό τρόπο βρήκε ο πρόεδρος της ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος για να μεταβεί στα Τρίκαλα.
Πήγε στη θεσσαλική πόλη με... ελικόπτερο, για να παρευρεθεί στη Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.
Η προσγείωση του ελικοπτέρου έγινε στο γήπεδο του Μεγαλοχωρίου και ο κ. Μίχαλος έγινε δεκτός από το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Τρικάλων Χρήστο Ζαραμπούκα και από τον περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας Ντίνο Μπάρδα.
Πηγή: trikalavoice
Στην ομιλία του ο κ. Μίχαλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο επιχειρηματίας καλείται σήμερα να πληρώσει πάνω από το 50% των εσόδων του σε φόρους και εισφορές. Και από τον Ιανουάριο τίθενται σε ισχύ σειρά από νέα μέτρα, που ψηφίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου που έχει τεθεί για το 2017 βασίζεται κατά 80% στην αύξηση των εσόδων και μόνο κατά 20% στη συγκράτηση των δαπανών».
Σύμφωνα με τις πρόσφατες, φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόσθεσε ο ίδιος, το 2016 θα κλείσει με ύφεση της τάξης του 0,3%, ενώ για το 2017 αναμένεται επιτάχυνση της οικονομίας με ρυθμό 2,7%, και τόνισε:
«Οι εκτιμήσεις αυτές θα έλεγα ότι είναι αρκετά -έως και υπέρ- αισιόδοξες, με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Με βάση την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.
Μια κατάσταση που γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι διαγραφές επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 αυξήθηκαν κατά 33,5% σε σχέση με πέρυσι. Κάθε λουκέτο που μπαίνει στην αγορά στερεί εισόδημα από οικογένειες και χρήματα από την αγορά. Το χειρότερο είναι ότι αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει ελπίδα για βελτίωση. Αντίθετα, με τις παρούσες συνθήκες υπερφορολόγησης, η επιχειρηματική επιβίωση γίνεται όλο και πιο δύσκολη».
Για να έχουμε ανάπτυξη το 2017 και τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται να καλυφθούν τρεις θεμελιώδεις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο. Αυτές είναι:
Πρώτον: Αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας.
Δεύτερον: Ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Τρίτον: Εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής, για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Χωρίς μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, από εγχώρια και ξένα σχήματα, δύσκολα θα τονωθεί η οικονομία και η απασχόληση.
Αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και για τις αποκρατικοποιήσεις, λέγοντας:
«Οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να προσθέσουν σημαντική αξία στην οικονομία. Δεν μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις με τη μορφή του "πουλάμε όσο- όσο". Αλλά για ένα μοντέλο στρατηγικής συνεργασίας κράτους και επενδυτή, με οφέλη για όλους. Ένα μοντέλο στο οποίο ο ιδιώτης αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος μιας επένδυσης, με το κράτος να διατηρεί συμμετοχή όχι όμως και διαχείριση».
Και κατέληξε: «Στην αιχμή της ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να είναι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας: της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, του ανθρώπινου δυναμικού, των παραγωγικών δυνατοτήτων κάθε περιοχής.
»Σε αυτά τα δύο επίπεδα, στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στην αξιοποίηση των τοπικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων, τα Επιμελητήρια μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, αναφέρθηκε σε μία από τις πιο σημαντικές δράσεις η οποία αφορά τον απόδημο Ελληνισμό, λέγοντας:
«Το Επιμελητήριό μας αναγνωρίζοντας τη δύναμη του απόδημου Ελληνισμού προχώρησε ήδη σε μια σειρά ενέργειες προκειμένου να δικτυωθούμε με αυτόν και να αξιοποιήσουμε από κοινού της ευκαιρίες που διανοίγονται. Ήρθαμε σε επικοινωνία με απόδημους Έλληνες και ήδη προχωρήσαμε στη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης στην οποία καταδείχθηκε η διάθεσή τους για συνεργασία και ανάληψη κοινών δράσεων.
»Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω την "Αναπτυξιακή Σύμπραξη" για τη Δικτύωση της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας σε όλο τον κόσμο. Είναι μια πρόταση διεπιμελητηριακής συνεργασίας.
»Στόχος της Σύμπραξης είναι, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία να ανοίξουμε νέους δρόμους επικοινωνίας, να φέρουμε σε επαφή την παγκόσμια ελληνική επιχειρηματικότητα, να αποκτήσουμε ένα εύχρηστο και δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης διεπιχειρηματικών συνεργασιών, να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό δίκτυο (social web), να βοηθήσουμε την Πολιτεία να ασκήσει αποτελεσματική οικονομική διπλωματία».