Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι τράπεζες της Ινδίας κατακλύζονται από τους καταθέτες που προσπαθούν απελπισμένα να προμηθευτούν έγκυρα χαρτονομίσματα, με αποτέλεσμα πολλά υποκαταστήματα και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης να ξεμείνουν από μετρητά.
Σε όλη την Ινδία έξω από τις τράπεζες σχηματίζονται τεράστιες ουρές από ανθρώπους που προσπαθούν να αλλάξουν τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπιών (αντιστοιχούν σε 6,5 και 13 ευρώ) τα οποία καταργήθηκαν αιφνιδιαστικά αυτήν την εβδομάδα, με απόφαση της κυβέρνησης.
Oμως έπειτα από πολύωρη αναμονή χιλιάδες έφυγαν με άδεια χέρια αφού τα μετρητά που είχαν στη διάθεσή τους τα υποκαταστήματα τελείωσαν.
Στο Χρηματιστήριο της Βομβάης το πλήγμα ήταν σημαντικό για τις μετοχές των ινδικών τραπεζών: με το κλείσιμο, η ICICI Bank υποχωρούσε κατά 4,99%, η State Bank of India κατά 2,61% και η Central Bank of India κατά 2,77%.
«Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση δημιούργησε πρόβλημα στις τράπεζες, αλλά μακροπρόθεσμα ο τραπεζικός τομέας θα ωφεληθεί από αυτή την κατάργηση», προέβλεψε ο Σουτζάν Χάτζρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της μεσιτικής εταιρείας Anand Rathi.
Ταυτόχρονα οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στις αναλήψεις περιπλέκουν την καταβολή της μισθοδοσίας σε μετρητά. Στην Ινδία, το 90% των συναλλαγών γίνονται με μετρητά και όχι με κάρτες ή με ηλεκτρονικά μέσα.
«Πληρώσαμε τους μισθούς περίπου 700 εργατών τη Δευτέρα αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τα χαρτονομίσματα και απελπίστηκαν (...) Δεν μπορούν να αγοράσουν τα αγαθά που είναι αναγκαία για την καθημερινή επιβίωσή τους», είπε ο Βίκραμ Ντιπ Σινγκ Σεχόν, ο υπεύθυνος μιας φυτείας τσαγιού στην Ανατολική Βεγγάλη.
Η Ινδία, μια χώρα με πληθυσμό 1,25 δισεκ. κατοίκους, αιφνιδιάστηκε όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα χαρτονομίσματα των 500 και των 1.000 ρουπιών δεν θα θεωρούνταν πλέον νόμιμο μέσο συναλλαγής. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Ορισμένες υπηρεσίες (νοσοκομεία, βενζινάδικα κλπ) δέχονται μέχρι και σήμερα τα παλιά χαρτονομίσματα, κάτι όμως που θα σταματήσει από τα μεσάνυχτα.
Η κεντρική τράπεζα εμφανίστηκε καθησυχαστική, τονίζοντας ότι οι τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών, από τους οποίους ζήτησε «να κάνουν υπομονή».