Αν πρόκειται να γίνεις μαμά, σίγουρα από το μυαλό σου θα περνούν πολλές σκέψεις που αφορούν τη μεγάλη μέρα! Αυτήν του τοκετού! Έχεις σίγουρα ακούσει πολλά, όμως είναι βέβαιο ότι υπάρχουν αρκετά που δεν ξέρεις.
Ο Θάνος Παράσχος, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embio, θα σε ενημερώσει σωστά, προκειμένου να αποβάλλεις όλες τις ανησυχίες, που μπορεί να συνδέονται με τον τοκετό!
Yπάρχει ψευδής τοκετός;
Ναι, υπάρχει! Ο ψευδής τοκετός προηγείται του πραγματικού τοκετού και κατά κανόνα δεν καταλήγει στη γέννηση του παιδιού. Χαρακτηριστικό σημείο του ψευδή τοκετού είναι ότι οι ωδίνες της μήτρας δεν είναι τακτικές, δε διαρκούν πολύ και γίνονται αισθητές στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Αντίθετα, οι ωδίνες του τοκετού έρχονται κάθε 10 περίπου λεπτά. Αν αυτές οι μικροωδίνες, που θα αισθανθεί η γυναίκα, παραμείνουν ακανόνιστες και δεν αυξηθούν ούτε σε ένταση αλλά ούτε σε διάρκεια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σταματήσουν και να εξαφανιστούν έτσι όπως ήρθαν. Συνήθως όμως αποτελούν ένα καμπανάκι που μας προειδοποιεί ότι ο τοκετός θα ξεκινήσει μετά από μερικές ημέρες ή και μερικές εβδομάδες. Η εμφάνιση μάλιστα αυτών των πόνων στο τέλος της εγκυμοσύνης, που λανθασμένα κάνουν τη μέλλουσα μαμά να πιστέψει ότι ο τοκετός έχει ξεκινήσει, έχουν κάποια ιδιαίτερη σκοπιμότητα που συμβάλλει στην εξέλιξη του πραγματικού τοκετού. Αυτές οι ενοχλήσεις είναι εκείνες που θα προετοιμάσουν τη διαστολή του εσωτερικού στομίου της μήτρας και θα κατευθύνουν τη θέση, τη στάση και την προβολή του μωρού. Είναι κατά κάποιο τρόπο προπαρασκευαστικές.
Ο τοκετός ξεκινάει μόνο αν εμφανιστούν πόνοι ή σπάσουν τα νερά;
Όχι απαραίτητα. Ένα άλλο σημάδι, που δηλώνει ότι η ώρα του τοκετού είναι κοντά, αποτελεί η εμφάνιση βλέννης που περιέχει και ίχνη αίματος. Θα πρέπει όμως να τονίσω ότι, αν μια δυο μέρες πριν έχει προηγηθεί γυναικολογική εξέταση της εγκυμονούσας, τότε είναι πιθανόν η εμφάνιση της αιματηρής βλέννης να οφείλεται στην εξέταση κι όχι στο γεγονός ότι ο τοκετός πλησιάζει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να ενημερωθεί γι’ αυτό ο γυναικολόγος.
Υπάρχουν στάσεις που διευκολύνουν τον τοκετό;
Ναι, υπάρχουν! Δύο από αυτές είναι το περπάτημα και η όρθια στάση. Και στις δύο περιπτώσεις οι συσπάσεις της μήτρας γίνονται πιο αποτελεσματικές στην ολοκλήρωση της διαστολής λόγω της συνεργικής δράσης της βαρύτητας. Έχει παρατηρηθεί ότι η αίσθηση του πόνου σε αυτές τις στάσεις είναι συγκριτικά πιο μικρής εντάσεως, με αποτέλεσμα οι ωδίνες να είναι πιο ανεκτές. Απ’ την άλλη, επιταχύνεται η εξέλιξη της διαστολής του τραχήλου και της καθόδου του εμβρύου. Τέλος, η κίνηση κατά το περπάτημα προκαλεί αλλαγές στις αρθρώσεις της λεκάνης που ενθαρρύνουν τη στροφή και την κάθοδο του μωρού. Υπάρχουν όμως κι άλλες στάσεις και κινήσεις που μπορούμε να προτείνουμε στη γυναίκα κατά τον τοκετό, που τη βοηθούν να πονά λιγότερο η μέση της και ενθαρρύνουν τη στροφή και κάθοδο του μωρού.
Όντως χρησιμεύουν οι αναπνοές κατά τον τοκετό;
Οι περίφημες αναπνοές ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες τις προηγούμενες δεκαετίες. Λόγω της ευρείας χρήσης της επισκληριδίου αναισθησίας, οι γυναίκες θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο πλέον να διδαχτούν τη μέθοδο των αναπνοών. Κι όμως μπορεί να βοηθήσουν πολύ τη μέλλουσα μαμά κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Γι’ αυτό στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού στοχεύουν ιδιαίτερα στο μάθημα των αναπνοών, που χωρίζονται σε τρία επίπεδα και διαφοροποιούνται ανάλογα με τα στάδια του τοκετού. Η ρυθμική μέθοδος αναπνοής χρησιμοποιείται από το πρώτο στάδιο, όταν οι συστολές έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα έντονες, πράγμα που βοηθάει τη γυναίκα να είναι πιο χαλαρή μέχρι το τελευταίο στάδιο, όπου η σωστή αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στη φάση της εξώθησης. Αν και στα μαθήματα έχει αναλυθεί η διαδικασία τους, ο σωστός ρυθμός της αναπνοής κατά τη διάρκεια του τοκετού επιτυγχάνεται σε συνεργασία με τη μαία και το γυναικολόγο, οι οποίοι φροντίζουν ώστε η αναπνοή της γυναίκας να είναι ομοιόμορφη κατά την εισπνοή και την εκπνοή και να παίρνει σύντομες και μικρές αναπνοές, ώστε να οξυγονώνεται σωστά ο οργανισμός της.
Αν έχεις κι άλλες απορίες σχετικά με το τοκετό, γυναικολογικά προβλήματα ή θέματα γονιμότητας μπορείς να επικοινωνήσεις με τον
Dr. Θάνο Παράσχο
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική
Dr. Θάνο Παράσχο
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: facebook/Thanos-Paraschos
L: linkedin/thanos-paraschos
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242