Απίστευτο! Οι Αλπεις ψηλώνουν ένα έως δύο χιλιοστά τον χρόνο και η Αυστραλία μετακινείται - iefimerida.gr

Απίστευτο! Οι Αλπεις ψηλώνουν ένα έως δύο χιλιοστά τον χρόνο και η Αυστραλία μετακινείται

Φωτογραφία: wikipedia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βουνά και ολόκληρες ήπειροι κινούνται γύρω μας και φυσικά εμείς δεν το καταλαβαίνουμε.

Για παράδειγμα οι 'Αλπεις συνεχίζουν να ψηλώνουν κατά περίπου ένα έως δύο χιλιοστά κάθε χρόνο, ενώ ολόκληρη η Αυστραλία εμφανίζει εποχικές μετακινήσεις τους χειμώνες και τα καλοκαίρια, μετακινούμενη αριστερά-δεξιά κατά δύο έως τρία χιλιοστά, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές μελέτες.

Όταν πριν περίπου 18.000 χρόνια έλιωσαν οι μεγάλοι παγετώνες που σκέπαζαν ένα μεγάλο μέρος της Γης και η τελευταία «ξαλάφρωσε» από το βάρος τους, άρχισε να ανυψώνεται αργά.

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Γιούργκεν Μέι του γερμανικού Πανεπιστημίου του Πότσνταμ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", υπολόγισε ότι η οροσειρά των 'Αλπεων συνεχίζει ακόμη να ψηλώνει γι' αυτόν τον λόγο.

Από την άλλη πλευρά του πλανήτη, η Αυστραλία μετακινείται πέρα-δώθε εξαιτίας μεταβολών στο κέντρο της μάζας της Γης.

Το κέντρο αυτό, που βρίσκεται στο επίκεντρο του λιωμένου μεταλλικού πυρήνα του πλανήτη μας, σε βάθος περίπου 6.000 χιλιομέτρων, μετακινείται περιοδικά κατά μερικά χιλιοστά καθώς, λόγω της αλλαγής των εποχών, αλλάζει η κατανομή των υδάτων της Γης λόγω μετατόπισης των βροχοπτώσεων.

Αυτό έχει ως συνέπεια η μικρότερη ήπειρος, η Αυστραλία, τα καλοκαίρια να μετακινείται νοτιοδυτικά κατά ένα χιλιοστό, ενώ ταυτόχρονα η νοτιοδυτική πλευρά της βυθίζεται κατά τα δύο έως τρία χιλιοστά.

Την ίδια στιγμή, η νοτιοανατολική πλευρά της ηπείρου ανυψώνεται κατά δύο έως τρία χιλιοστά, όπως συμβαίνει σε ένα καράβι, όταν η πλώρη χαμηλώνει και η πρύμνη σηκώνεται.

Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στη διάρκεια κάθε χειμώνα, όταν η Αυστραλία μετακινείται προς τα νοτιοανατολικά, ενώ η νοτιοανατολική πλευρά της βουλιάζει ελαφρά και η νοτιοδυτική ανυψώνεται.

Αυτές οι μετακινήσεις δεν γίνονται αντιληπτές από τους κατοίκους, αλλά τις «πιάνουν» οι δορυφόροι παρατήρησης, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιν-Τσαν Ηαν του αυστραλιανού Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ της Νέας Νότιας Ουαλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής "Journal of Geophysical Research: Solid Earth" της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Άλπεις Αυστραλία πάγοι μετακίνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ