Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που το βράδυ του Δευτερότριτου, ήταν συνδεδεμένο με παραστάσεις ερασιτεχνικές, παρεϊστικους θιάσους και μονολόγους.
Η θεατρική έκρηξη στην Αθήνα, επιβάλλει θέατρο 7 ημέρες την εβδομάδα, ποιοτικό και για όλα τα γούστα.
4+1 προτάσεις για το Δευτερότριτό μας.
«Το βασίλειο της γης» στο θέατρο OLVIO
Καθώς ανοίγει η αυλαία, το σκηνικό θυμίζει ένα μπλουζ με θέμα τη μοναξιά. Είναι η πίσω πλευρά ενός αγροκτήματος στο Δέλτα του Μισισιπή, με τοίχους γκρίζους σαν τον ουρανό.
Στις δύο πλευρές του φυτρώνουν καλαμιές, ως το μισό ύψος του σπιτιού, κροταλίζοντας στον άνεμο που ψιθυρίζει. Παράλληλα μ' αυτούς τους ήχους ακούγεται ακατάπαυστα το χαμηλότονο, επίμονο μουρμουρητό τρεχούμενου νερού από κάπου εκεί κοντά.
Λίγες στιγμές μετά το άνοιγμα της αυλαίας, ένα αυτοκίνητο πλησιάζει και σταματάει.
Ο Τσικ μαθαίνει από τους περαστικούς πως το ποτάμι ξεχείλισε και πως σε λίγες ώρες όλη η περιοχή θα έχει εξαφανιστεί. Μόνο όσοι φύγουν μακριά από τα σπίτια τους, έχουν ελπίδα να σωθούν. Ο Τσικ δεν έχει άλλον τόπο.
Εχει μόνο τη μοναξιά του, αυτό το σπίτι και δυο απρόσμενους επισκέπτες.
Διανομή: Ανδροκλής Δεληολάνης, Παναγιώτα Βλαντή, Ορέστης Τζιόβας.
Έργο του Τενεσσι Ουίλιαμς. Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη
«Το δέντρο του Οιδίποδα» Θέατρο Αλφα-Ιδέα
Επτά ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης ως μουσικός επί σκηνής σκαρφαλώνουν το δέντρο του Οιδίποδα ξεκινώντας απ' την εποχή του Κάδμου, την ίδρυση της Θήβας, την αρχή του Ανθρώπου.
Από κλαδί σε κλαδί ταξιδεύουν μέσα και πέρα από τον μύθο της καταραμένης γενιάς των Λαβδακιδών, σε μια μυσταγωγία που αναζητά τις βαθιές χοϊκές αιμάτινες ρίζες. Τις δικές μας ρίζες.
Ένας 6μελης χορός σε μια αρχέγονη μοναξιά, σ' έναν ου-τόπο, σκαρώνει μια αφηγηματική τελετή προσκαλώντας όλους τους ήρωες να περιπλανηθούν μαζί με το τραγικό τους φορτίο άλλοτε σε ερήμους, άλλοτε στα ερείπια του Οίκου τους, άλλοτε σε κάποιο ρημαγμένο τσίρκο κι άλλοτε σ' αυτήν την ίδια τη θεατρική αίθουσα. Κείμενο: Ομάδα Ιδέα με την συνεργασία των: Μαρίνα Αργυρίδου, Έκτορα Λίατσο, Γιώργο Βουρδαμή, Νεφέλη Μαρκάκη.
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης. Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Μυρτώ Γκόνη, Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη, Σταύρος Λιλικάκης, Κώστας Μαγκλάρας, Νεφέλη Μαρκάκη, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής,
«Εκτός Ορίων» Από 14 Νοεμβρίου στο Θέατρο ΙΛΙΣΙΑ-ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ
Η So7 (Δημήτρης Κουρούμπαλης και Φρόσω Κορρού) επιστρέφει στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης για να συνεργαστεί με την ποιήτρια Παναγιώτα Παρασκευοπούλου και τον συνθέτη Κώστα Ξενόπουλο στη νέα παραγωγή του θεάτρου με τίτλο Εκτός Ορίων.
Ένα οπτικοακουστικό θέαμα με άξονα την ομορφιά της ζωής.
Η τρισδιάστατη τεχνολογία video mapping συνδυάζεται με τις μοναδικές χορογραφίες που χαρακτηρίζουν τις παραστάσεις της So7 για να δώσουν ζωή σε κείμενα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ποτέ δεν έχουμε ακούσει στο θέατρο.
Η So7 στήνει μια σκηνική σύνθεση για την ομορφιά και τη δύναμη της ζωής σε κείμενα των Κάλβου, Μαγιακόφσκι, Μακρίδη, Μπόρχες, Πάουντ, Πόε, Πρεβέρ, Σαχτούρη, Σεφέρη, Λαπαθιώτη, Παρασκευοπούλου, Χάινε, Χικμέτ κ.α. Κάθε λέξη που ακούγεται στην
παράσταση προέρχεται κι από κάποιο ποίημα που ζωντανεύει με εργαλείο την τελετουργία της ίδιας της ζωής. Το μαγικό θεατρικό περιβάλλον δημιουργείται από τρισδιάστατες προβολές με την τεχνολογία video mapping.
Παίζουν: Αγοραστή Αρβανίτη, Λάζαρος Βαρτάνης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Μαρία Κωνσταντά, Χρήστος Τσαβλίδης, Σταύρος Τσουμάνης. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00. Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης
Παπαδιαμαντοπούλου 4- Ιλίσια
Θέλετε να χορέψομε Μαρία; Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής
Η bijoux de kant επιστρέφει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής,
παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τη νουβέλα «Θέλετε να χορέψομε Μαρία;» της Μέλπως Αξιώτη.
«Η Άννα, η κυρία Θαλή, ο Γιάννης, άνθρωποι που ξεκίνησαν από αλλού, με το τρέμουλο να τα γνωρίσουν όλα γύρω τους. Γλείφουν χρόνια, λόγια, σιωπές, τρατάρουν την τύχη τους γέλια και δάκρυα, και κάποτε σμίγουν μαζί, ησυχασμένοι για το δρόμο που έκαναν. Η ιστορία της ζωής. Αφτιασίδωτη και επιθυμητή, όπως μια πρόσκληση σε χορό».
Παίζουν: Αγγελική Παπαθεμελή, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Νάνσυ Μπούκλη. Δραματουργική μεταφορά: Γιάννης Σκουρλέτης - Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη.
«Ριχάρδος Γ’» στο Σύγχρονο Θέατρο
400 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Σαίξπηρ και η παγκόσμια θεατρική σκηνή τα γιορτάζει ανακηρύσσοντας το 2016 έτος Σαίξπηρ.
Αυτό το πνεύμα τιμάει η παράσταση «Ριχάρδος Γ’» σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, η οποία συνεχίζεται για 2η χρονιά απο 24 Οκτωβρίου στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου.
Η Καίτη Κωνσταντίνου, ως performer Ριχάρδος, διεισδύει ως ερπετό στα μονοπάτια της εξουσίας και κερδίζει κοινό και κριτικούς σε μια παράσταση που αποτελεί μια νεο goth απόδοση του δύσκολου αυτού έργου, ισορροπώντας ανάμεσα στην ποίηση και το πνεύμα του Σαίξπηρ και τη σημερινή πραγματικότητα.
Έως 27 Δεκεμβρίου.