Σε λίγο καιρό, στο Οβάλ Γραφείο θα στέκεται ανάμεσα στους άλλους και το εγγόνι μιας οικογένειας Ελλήνων μεταναστών από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, που έφυγαν για το Χαρτούμ της Αφρικής αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Η ιστορία της οικογένειάς του θυμίζει ένα από τα χιλιάδες δράματα που εξελίσσονται χρόνια τώρα στις πόρτες της Ευρώπης και του άλλου πολιτισμένου κόσμου. Ο ίδιος, όμως, είχε την τύχη να γεννηθεί, να μεγαλώσει και να μεγαλουργήσει στην Αμερική, φτάνοντας μέχρι την πόρτα του Λευκού Οίκου.
Ο λόγος για τον 44χρονο δικηγόρο Ράινς Πρίμπους (Reinhold Richard Priebus), τον επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών και «δεξί χέρι» του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ράινς γεννήθηκε στις ΗΠΑ, κατάγεται από τη Μυτιλήνη, είναι παντρεμένος με τη Σάλι Πρίμπους και έχει δύο παιδιά, τον Τζακ και την Γκρέις. Το πώς η μητέρα τού Ράινς, Δήμητρα, έφτασε στις ΗΠΑ είναι μια συναρπαστική ιστορία.
Ολα αρχίζουν όταν ο παππούς τού Ράινς, Ηρακλής Πιτσιλαδής, παίρνει τη μεγάλη απόφαση να φύγει από το Πλωμάρι, προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής από αυτήν που του επεφύλασσε η Μυτιλήνη. «Ελντοράντο» τότε η Αφρική, πιστεύει μαζί με χιλιάδες άλλους Ελληνες, που φτάνουν ως εκεί, πως είναι η καινούργια του πατρίδα. Παντρεύεται την Εριέττα Φρατζόγλου -κι αυτή από το Πλωμάρι- και εκεί στο Χαρτούμ, στο βορειοκεντρικό αγγλο-αιγυπτιακό Σουδάν, στη συμβολή του Λευκού και του Γαλάζιου Νείλου, λένε πως είναι ο τόπος τους. Εκεί γεννιούνται και τα παιδιά τους: η Μαρία, η Ελπινίκη, η Δήμητρα (η μητέρα του Ράινς) και η Πηνελόπη.
Η Δήμητρα (χαϊδευτικά την αποκαλούν «Ρούλα») εκεί στο Χαρτούμ γνωρίζει και ερωτεύεται έναν Αμερικανό με γερμανικές, εγγλέζικες και ρωσικές ρίζες. Παντρεύονται και φεύγουν για την Αμερική. Εκεί, στο Νιου Τζέρσεϊ, γεννιέται ο Ράινς, που σε ηλικία 7 ετών μετακομίζει με τη φαμίλια της μεσίτριας πια Δήμητρας και του ηλεκτρολόγου πατέρα του στο Ουισκόνσιν, όπου τελικά λένε πως ρίζωσαν... Εν τω μεταξύ, η Πλωμαρίτισσα μάνα πατάει πόδι και ο Ράινς βαφτίζεται χριστιανός ορθόδοξος. Του μαθαίνει ελληνικά και του μιλά για τη μακρινή Ελλάδα.
«Μιλά αρκετά καλά τα ελληνικά ο Ράινς», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η θεία τού Ράινς, Μαρία. «Παλιότερα ερχόταν και στην Ελλάδα και μας έβλεπε», πρόσθεσε. Χθες το απόγευμα, μάλιστα, μίλησε και με τον ίδιο τον Ράινς: «Να προσέξεις και την Ελλάδα μας, ε;» του είπε, δίνοντάς του τα συγχαρητήρια. «Είναι καλό παιδί ο ανιψιός μου», είπε η θεία του, φανερά χαρούμενη που ο εγγονός του μετανάστη από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης ανηφόρισε τόσο ψηλά, φτάνοντας να γίνει το δεξί χέρι του Τραμπ, ο οποίος τον ευχαρίστησε ιδιαιτέρως και ξεχωριστά από όλους χθες, κατά την ευχαριστήρια ομιλία του μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.
Οσο για το τι απέγινε η υπόλοιπη φαμίλια που είχε μεταναστεύσει στο Χαρτούμ; Εχασε και αυτή τη Γη της Επαγγελίας. Το Σουδάν ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος, αντάρτικα και «Μαύρος Σεπτέμβρης» και σφαγές και αντάρτες από το Νταρφούρ και ποιος θα ελέγξει τις πετρελαιοπηγές, η άλλοτε κραταιά ρωμαίικη κοινότητα των 20.000 Ελλήνων έγινε μια χούφτα λίγων εκατοντάδων. Η φαμίλια του κυρ Ηρακλή Πιτσιλαδή άφησε πίσω της ό,τι κατάφερε και έφυγε για το χωνευτήρι της Αθήνας, όπου τα «κορίτσια» -μεγάλες γυναίκες πια- ζουν με τις οικογένειές τους.