Μάικ Πενς (αντιπρόεδρος): Μπορεί να «φρενάρει» τις ακραίες θέσεις του Τραμπ; - iefimerida.gr

Μάικ Πενς (αντιπρόεδρος): Μπορεί να «φρενάρει» τις ακραίες θέσεις του Τραμπ;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP/Mary Altaffer)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μάικ Πενς είναι εκ πρώτης όψεως το ακριβώς αντίθετο του Ντόναλντ Τραμπ: ένας κλασικός Ρεπουμπλικανός με πολύχρονη πολιτική εμπειρία, κομμάτι του κατεστημένου, που τόσο πολύ απεχθάνονται οι οπαδοί του Τραμπ.

Ο 57χρονος Μάικλ Ρίτσαρντ Πενς, παντρεμένος εδώ και 30 χρόνια, δίνει την εντύπωση ενός νηφάλιου, συγκρατημένου σοβαρού πολιτικού άνδρα.

Κι αυτό ακριβώς το προφίλ του ήταν που έκανε τον Τραμπ να επιλέξει ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του τον Πενς, μολονότι αυτός υποστήριξε ενθέρμως στις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές τον «εκλεκτό» του Tea Party, Τεντ Κρουζ.

Επειδή ο Πενς λειτουργεί για τον Τραμπ ως σύνδεσμος με την υπερσυντηρητική, βαθειά θρησκευόμενη ρεπουμπλικανική πτέρυγα, η οποία δεν κρύβει την αποστροφή της για τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο.

Μάικ Πενς (αντιπρόεδρος): Μπορεί να «φρενάρει» τις ακραίες θέσεις του Τραμπ; | iefimerida.gr 0

Ο Πενς κουβαλά απ' τη θητεία του στο Κογκρέσο πολλές χρήσιμες γνωριμίες , που μπορεί να βοηθήσουν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Ο Πωλ Ράιαν, ο πανίσχυρος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που βλέπει με μισό μάτι τον Τραμπ, δηλώνει «ένθερμος οπαδός» του Πενς.

Ο Πενς έχει υπογράψει νόμο κατά των ομοφυλοφίλων
Ο Πενς μεγάλωσε σε μια μεσοαστική οικογένεια στην Ιντιάνα, σπούδασε νομική και εργάστηκε στη συνέχεια ως δικηγόρος, αλλά και ως παραγωγός ραδιοφώνου που πρόβαλε συντηρητικές απόψεις μέσα απ' τη δουλειά του, προτού εκλεγεί βουλευτής το 2001.

Μάικ Πενς (αντιπρόεδρος): Μπορεί να «φρενάρει» τις ακραίες θέσεις του Τραμπ; | iefimerida.gr 1

Μετά από δωδεκαετή θητεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων εξελέγη κυβερνήτης στην Πολιτεία, όπου γεννήθηκε. «Χριστιανός συντηρητικός ρεπουμπλικανός, μ' αυτή τη σειρά» - έτσι περιγράφει εαυτόν ο Μάικ Πενς.

Σε θέματα πολιτικής ο Τραμπ και ο Πενς συχνά πρεσβεύουν αντικρουόμενες απόψεις – μολονότι ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος τήρησε στο παερλθόν σκληροπυρηνική γραμμή -αλλά σε διαφορετικούς τομείς απ' ό,τι ο Τραμπ.

Όταν ήταν κυβερνήτης ο Πενς έθεσε σε ισχύ έναν απ' τους αυστηρούς νόμους κατά των αμβλώσεων σ' ολόκληρη τη χώρα.

Το 2015 ο Πενς υπέγραψε έναν νόμο περί θρησκευτικής ελευθερίας, ο οποίος -τουλάχιστον έτσι διατείνονται οι επικριτές του – επιτρέπει σε καταστήματα να αρνούνται να προσφέρουν υπηρεσίες σε ομοφυλόφιλους.

Ένα κύμα αντιδράσεων τον ανάγκασε αργότερα να αποσύρει το νόμο – πράγμα που προκάλεσε με τη σειρά του τη μήνη των συντηρητικών.

Πριν από 16 χρόνια ο Πενς αξίωνε απ' το κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια για κλινικές που θα βοηθούν ανθρώπους να αλλάζουν τη σεξουαλική τους συμπεριφορά -εννοώντας προφανώς τους ομοφυλόφιλους.

Διαφορές στην προεκλογική εκστρατεία
Σε αντίθεση με τον Τραμπ ο Πενς έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ του ελεύθερου εμπορίου.

Ήταν υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, ενώ στο κογκρέσο τηρούσε μια μετριοπαθή στάση σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και επέκρινε ως «αποκρουστική και αντισυνταγματική» την απαίτηση του Τραμπ να απαγορευθεί στους μουσουλμάνους η είσοδος στις ΗΠΑ -αν και αργότερα ανακάλεσε.

Οι πολιτικές τους διαφορές τροφοδότησαν τα πρωτοσέλιδα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Πενς τάχθηκε υπέρ της πιθανότητας να εξαπολύσει η αμερικανική πολεμική αεροπορία επιθέσεις κατά των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ, ενώ ο Τραμπ πήρε αποστάσεις: «δεν μιλήσαμε γι' αυτό το θέμα», είχε πει τότε και εξέφρασε την αντίθεσή του μ' αυτή τη θέση.

Μάικ Πενς (αντιπρόεδρος): Μπορεί να «φρενάρει» τις ακραίες θέσεις του Τραμπ; | iefimerida.gr 2

Ο Πενς υποστήριζε τον πρόεδρο της Βουλής, Πωλ Ράιαν, σε εσωκομματικές προκριματικές εκλογές για μια νέα υποψηφιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Τραμπ, ωστόσο, είχε αμφισβητήσει νωρίτερα τις ηγετικές ικανότητες του Ράιαν λέγοντας ότι δεν είναι έτοιμος να τον υποστηρίξει.

Αλλά και μετά τη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε ο Τραμπ κατά των μουσουλμάνων γονέων ενός νεκρού Αμερικανού στρατιώτη, ο Πενς πήρε αποστάσεις απ' τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας στη μητέρα το δικαίωμα να ασκήσει κριτική στον Τραμπ για τις συγκεκριμένες δηλώσεις του.

Θα «φρενάρει» ο Πενς τον Τραμπ;
Μετά τη νίκη τους, όμως, στις εκλογές ο Τραμπ και ο Πενς δεν έχουν περιθώρια για δημόσιες αντιπαραθέσεις στο Λευκό Οίκο.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές ελπίζουν ότι ο Πενς θα καταφέρει να μετριάσει τις ακραίες θέσεις του Τραμπ και να δώσουν έτσι μαζί ένα πιο προσεκτικό, σοβαρό στίγμα, δεδομένου μάλιστα ότι ο νέος πρόεδρος χρειάζεται την πλειοψηφία του Κογκρέσου για να εφαρμόσει τα σχέδιά του.

Ίσως και νά 'χουν δίκιο. Εκείνο, όμως, που αποκλείεται, είναι να μετακινήσει ο Πενς τον Τραμπ σε μια πολιτική που θα πλησιάζει περισσότερο τις θέσεις των Δημοκρατικών – και ειδικά σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.
ΠΗΓΕΣ: AFP/anr/dpa

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαικ Πενς Ντόναλντ Τραμπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ