H Πολίτικη κουζίνα δεν θα μπορούσε να μην έχει την τιμητική της κατά τη διάρκεια των Γιορτών. Οι Κωνσταντινουπολίτες είτε εγκατέλειψαν την Πόλη είτε όχι διατηρούν ζωντανές τις συνήθειές τους και τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Αρνί με πατάτες «φουρνιστό», «κούρκα» που θα πει γαλοπούλα, ντολμάδες, ταραμοσαλάτα, λακέρδα και για επιδόρπιο άσπρο γλυκό, δηλαδή υποβρύχιο και μπακλαβά. Τα μελομακάρονα είναι ξένα για τους Ρωμιούς
Την Καλή Βραδιά, δηλαδή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το τραπέζι είναι επίσης πλούσιο. Κατά κανόνα κρασί και στη συνέχεια σαμπάνια για την υποδοχή του νέου έτους. Ξηροί καρποί, σταφίδες, σύκα, φουντούκια. Η πίτα με το χρυσό φλουρί κόβεται παραδοσιακά από τον αρχηγό του σπιτιού. Τα πρώτα κομμάτια είναι για την Παναγία, για το σπίτι και για τον αφέντη. Το τραπέζι είναι και πάλι σε κλειστό οικογενειακό κύκλο καθώς λόγω των εντάσεων οι Ρωμιοί της Πόλης απέφευγαν να ανοίξουν το σπίτι τους σε ξένους.