Μια πρωτότυπη πολιτική κίνηση έχει λάβει χώρα στη Βρετανία, όπου πολίτες συγκεντρώνουν υπογραφές με αίτημα την ιδιωτικοποίηση της κηδείας της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ.
Κάποτε ο ιδεολογικός παρτενέρ της Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε πει πως οι 10 πιο επικίνδυνες λέξεις στην αγγλική γλώσσα είναι : «Hi, I'm from the government, and I'm here to help». (Γεια σας, είμαι από την κυβέρνηση και είμαι εδώ για να βοηθήσω).
Τόσο η «Σιδηρά Κυρία» όσο και ο πρόεδρος του «Πολέμου των Άστρων» δεν συμπαθούσαν ιδιαίτερα το κράτος και τον ρόλο του στην κοινωνία. «Πίστευαν πως οι ιδιώτες ήταν σε θέση να καλύψουν κάθε πτυχή της ζωής μας. Γιατί λοιπόν να μην προεκτείνουμε αυτό το πείραμα ιδιωτικοποίησης και μετά-θάνατον;» διερωτάται η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η εφημερίδα παρουσιάζει την κίνηση του Σκοτ Μόργκαν, ο οποίος κάνει συλλογή υπογραφών με αίτημα την ιδιωτικοποίηση της... κηδείας της Θάτσερ όταν συμβεί το αναπόφευκτο. Μέχρι τώρα οι υπογραφές έχουν φτάσει τις 16.632.
Το τελευταίο διάστημα στη Βρετανία είχε γίνει μείζον θέμα ο σχεδιασμός της κηδείας της Βαρόνης Θάτσερ, καθώς σύμφωνα με οδηγίες που έχει δώσει η ίδια στη βρετανική κυβέρνηση.
Έτσι στην ιστοσελίδα του ο κ. Μόργκαν αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Προκειμένου να εναρμονιστεί με την πολιτική κληρονομιά της μεγάλης αυτής κυρίας, προτείνουμε η κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ να ανατεθεί σε ιδιώτες.Οι κάτωθι υπογεγγραμένοι υποστηρίζουμε πως η παρακαταθήκη της πρώην πρωθυπουργού δεν απαιτεί τίποτα λίγοτερο και με το να προσφέρουμε αυτή την μοναδική δυνατότητα εξασφαλίζουμε τον ιδανικό τρόπο προκειμένου να περικοπούν τα κρατικά έξοδα και να αποδείξουμε τα οφέλη της φιλελεύθερης οικονομίας που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της Βαρόνης Θάτσερ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian αυτό είναι μια εξαιρετική ιδέα που θα εγκρίνει και η ίδια η πρώην πρωθυπουργός καθώς αποτελεί την επιτομή της ιδεολογικής της παρακαταθήκης. Η εφημερίδα σπεύδει να τονίσει πως κανείς δεν εύχεται το θάνατο ενός ανθρώπου, πολλώ δε μάλλον της Μάργκαρετ Θάτσερ η οποία απαιτεί σεβασμό ανεξάρτητα από τα πεπραγμένα της ως πρωθυπουργού.
Αυτό που αναδεικνύει το εν λόγω κίνημα είναι τα όρια που αγγίζουν οι ιδεολογίες και μέχρι που πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν θα προτιμούσε η κ. Θάτσερ να πραγματοποιήσει την πρώτη κηδεία με χορηγούς αντί της δημοσίας δαπάνης;
«Αναλογιστείτε τις ατελείωτες δυνατότητες για τους φανατικούς Θατσεριστές που θα δημιουργούσε μια κηδεία με ιδιώτες χορηγούς. Εισητήρια, ιδιωτικά τρένα για να μεταφέρουν τους καλεσμένους, τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ θα μπορούσε να υπάρχει μια έξτρα χρέωση για το θρήνο. Θα μπορούσαν ακόμη να υπάρξουν αναμνηστικές φωτογραφίες της πρώην πρωθυπουργού με ηγέτες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αναστήσει και την οικονομία μας», συμπληρώνει μια δόση ειρωνίας η Guardian.
«Σίγουρα η ίδια η Θάτσερ θα συμφωνούσε πως σε τέτοιες εποχές αυστηρής λιτότητας δεν θα έπρεπε να επιφορτωθούν οι φτωχοί φορολογούμενοι με άλλο ένα βάρος. Αλλά για να είμαστε ακριβοδίκαιοι μάλλον θα έπρεπε να γίνει κάτι ανάλογο όταν έρθει και η ώρα για τον Τόνι Μπλέρ», καταλήγει δηκτικά το δημοσίευμα.