Δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ειδικότερα μια πρώτη αποτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθει θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Eurogroup.
Ο Σόιμπλε επιμένει στη σκληρή γραμμή μολονότι το ΔΝΤ θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει στο πρόγραμμα βοήθειας το να αποδεχθούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την απαίτησή του για συγκεκριμένα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τη λήξη του μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018.
Μάλιστα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι αυτό θα ήταν σκόπιμο να γίνει πριν την ολοκλήρωση του β' γύρου της αξιολόγησης, κάτι το οποίο όμως απορρίπτει τουλάχιστον προς το παρόν -και σίγουρα μέχρι τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017- ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μοσκοβισί: Θα παρουσιάσω στο Eurogroup την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την Ελλάδα
«Θα παρουσιάσω στο Eurogroup την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την Ελλάδα, είναι επιθυμητό να φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία έως το τέλος του έτους», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, από την άλλη, δήλωσε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας μας είναι σε γενικές γραμμές σε σωστή τροχιά και ότι είναι πιθανόν να επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ είναι εφικτός ο στόχος για το πλεόνασμα του 2017.
«Νομίζω ότι η Ελλάδα τα πάει αρκετά καλά, η οικονομία ανακάμπτει, ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν οι δείκτες της ανάπτυξης», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν και πρόσθεσε πως η Ιρλανδία θα στηρίξει την Ελλάδα στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ιρλανδία θα στηρίξει μόνο τις ρυθμίσεις για την αναμόρφωση του ελληνικού χρέους και τη μείωση των επιτοκίων, «τα οποία σήμερα είναι ήδη πολύ χαμηλά», όπως σχολίασε.