Κωφοί και βαρήκοοι κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να «ακούσουν» και να παίξουν μουσική βιώνοντας πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Μια καινοτόμος καλλιτεχνική και εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Πρόκειται για βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Ρυθμός, η κοινή μας γλώσσα», το οποίο έχει στόχο να φέρει σε επαφή ενήλικες και παιδιά με απώλεια ή προβλήματα ακοής με την εναλλαγή των ήχων και των σιωπών, αλλά και την εκτέλεση μουσικών οργάνων.
Το πρόγραμμα προβλέπει αυτοτελείς συναντήσεις, που θα αρχίσουν στις 12 Νοεμβρίου, θα διαρκέσουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου και θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτήριο Μ1, συνεδριακή αίθουσα 4).
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, ειδικές ηχητικές εγκαταστάσεις ενισχύουν τη διάδοση δονήσεων και, σε συνδυασμό με βίντεο, ενθαρρύνουν τη διάδραση των συμμετεχόντων υπό την καθοδήγηση έμπειρων μουσικών και εμψυχωτών.
Η αυξημένη πρόσληψη οπτικών ερεθισμάτων και η αντιληπτικότητα του ρυθμού που, ως γνωστόν, αποτελούν σημαντικές ικανότητες των ατόμων με απώλεια ακοής, ορίζουν την αφετηρία από την οποία εκκινούν οι συντελεστές του εργαστηρίου, για να εφαρμόσουν σειρά διαδράσεων, ανοιχτών σε παιδιά και ενήλικες, ανεξάρτητα από την προηγούμενη μουσική τους εκπαίδευση.
Με κοινή γλώσσα το ρυθμό, μη ακούοντες και ακούοντες επικοινωνούν, δημιουργούν και αυτοσχεδιάζουν, λαμβάνοντας μέρος σε πρωτόγνωρο ταξίδι στον κόσμο της συναισθησίας της μουσικής.
Οι συντελεστές
Η σύλληψη της ιδέας και η επιμέλεια του προγράμματος ανήκει στην Άννα Γαλλοπούλου.
Στη διοργάνωση και λειτουργία του βιωματικού εργαστηρίου συμμετέχουν οι Αλέξανδρος Ιωάννου (επιμέλεια, εμψύχωση, μουσική εγκατάσταση), Κωνσταντίνος Βελένης (μουσική εγκατάσταση, εμψύχωση), Ηλίας Σταμπουλής (μουσική εγκατάσταση, τεχνικός ήχου) και Δημήτρης Παπαδόπουλος (βίντεο).
Το συντονισμό έχει αναλάβει η Θέμις Βελένη, δρ. Ιστορίας της Τέχνης και μουσικός.
Την καλλιτεχνική – εκπαιδευτική δράση υποστηρίζουν η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος και η Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος.
Οι ημερομηνίες των αυτοτελών συναντήσεων είναι οι ακόλουθες:
12 – 13 Νοεμβρίου, 19 – 20 Νοεμβρίου, 26 – 27 Νοεμβρίου & 10 – 11 Δεκεμβρίου 2016.
Οι ώρες των συναντήσεων: Σάββατο: 17:00-17:50 │ 18:00-18:50 │ 19:00-19:50, Κυριακή: 10:00-10:50 │ 11:00-11:50 │ 12:00-12:50.
Η συμμετοχή των ατόμων με απώλεια ακοής είναι δωρεάν.