Το δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα 9 από τους προσαχθέντες δημοσιογράφους της εφημερίδας Cumhuriyet, αποφάσισε την προφυλάκισή τους, ενώ αποφυλάκισε τους Aydın Engin και Hikmet Çetinkaya με απαγόρευση εξόδου από την χώρα.
Μεταξύ των προφυλακισμένων είναι και ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας Μurat Sabuncu.
Η αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα τον διευθυντή και 12 ακόμη στελέχη και δημοσιογράφους της Cumhuriyet με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο διευθυντής σύνταξης Μουράτ Σαμπουντσού, ο αρθρογράφος Καντρί Γκιουρσέλ και ο σκιτσογράφος Μούσα Καρτ.
Δύο από τους συλληφθέντες, ο επικεφαλής λογιστηρίου της εφημερίδας και ο πρώην επικεφαλής λογιστηρίου, αφέθηκαν ελεύθεροι.
Δύο άλλοι, οι αρθρογράφοι Χικμέτ Τσετινκάγια και Αϊντίν Ενγκίν αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με το Dogan.
Οι δυο δημοσιογράφοι που αποφυλακίστηκαν πήγαν αμέσως στους συναδέλφους τους που έχουν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση μπροστά στην εφημερίδα όπου τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα. Ο αρθρογράφος Aydın Engin στην είσοδο της εφημερίδας δήλωσε τα εξής:
«Εννέα συνάδελφοι μας είναι μέσα. Θα προφυλακιστούν. Εγώ είμαι σεσημασμένος υπόδικος δημοσιογράφος.(ο Aydın Engin είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σαν δημοσιογράφος και μετά το πραξικόπημα του 1980. Αναγκάστηκε να ζήσει για 12 χρόνια στο εξωτερικό ως πολιτικός πρόσφυγας και επέστρεψε στην Τουρκία το 1991 επωφελούμενος από μερική αμνηστία εκτίωντας μικρή διάρκειας φυλάκιση πριν επιστρέψει στην δημοσιογραφία). Θα σας πω τί είπε ο Μουράτ Σαμπουντζού. “Σκύβουμε με σεβασμό μπροστά στο λαό και τους αναγνώστες μας. Αλλά σε κανέναν άλλον”. Κι έτσι έγινε».
Ο προηγούμενος διευθυντής της Cumhuriyet, ο Τζαν Ντουντάρ, φυλακίστηκε πέρυσι, αφού κρίθηκε ένοχος για τη δημοσίευση κρατικών απορρήτων που αφορούσαν την υποστήριξη Σύρων ανταρτών από την Τουρκία. Η υπόθεση προκάλεσε επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικές κυβερνήσεις που ανησυχούν για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι συλλήψεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο μιας έρευνας για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» σε σχέση με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν --κατηγορούμενου ως ενορχηστρωτή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος-- και με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), είχε διευκρινίσει τη Δευτέρα η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης.
Μετά τις συλλήψεις η Cumhuriyet δεσμεύθηκε να πολεμήσει «ως το τέλος», σε μια χώρα όπου ο Τύπος γίνεται συστηματικά στόχος των διώξεων που διεξάγονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Δεκαπέντε εφημερίδες, περιοδικά και πρακτορεία ειδήσεων, τα περισσότερα με έδρα στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχουν κλείσει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ