Τρύπα 3 δισ. στα έσοδα φέρνει νέα μέτρα το 2012 - iefimerida.gr

Τρύπα 3 δισ. στα έσοδα φέρνει νέα μέτρα το 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στη κόψη του ξυραφιού κινείται ο Προϋπολογισμός, όπως προκύπτει από τα νεώτερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς πέρα από τη δραματική υστέρηση των εσόδων, οι αυξημένες επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν γονατίσει λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της αδήλωτης εργασίας, επιτείνουν την ανησυχία για διαμόρφωση του φετινού Ελλείμματος στα επίπεδα του 10% ή και παραπάνω!

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Τα καθαρά έσοδα τον Νοέμβριο ήταν 4,588 δισ ευρώ, ωστόσο χωρίς τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων διαμορφώνονται στα μόλις 3,803 δισ ευρώ, όντας μειωμένα κατά 12,6% σε σχέση με πέρσι και κατά 11,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο κυνηγά 8,234 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο Προϋπολογισμός. Στο πεδίο των δαπανών τον μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν φτάσει ήδη στα 11,532 δισ ευρώ δηλαδή στο 102,2% του στόχου, όντας αυξημένες κατά 16,2% σε σχέση με πέρσι. Συνολικά το ταμειακό Έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού έφτασε στα 20,5 δισ ευρώ δηλαδή στο 9,8% του ΑΕΠ.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι με βάση τη μέση μηνιαία ροή των εσόδων, ο Δεκέμβριος δεν αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία πάνω από 4,5- 5 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα μείνει ανοικτή μια "τρύπα" τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να καλυφθεί την επόμενη χρονιά με νέα μέτρα. Ωστόσο, αυτή η επιπλέον προσαρμογή θα γίνει σε συνθήκες ύφεσης, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι μεγαλύτερη από 2,8% που προβλέπει το σενάριο του Προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΕΠΕ προβλέπει ύφεση 6,25% φέτος και 3,6% το 2012, πρόβλεψη που αν επαληθευθεί θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε νέα αναθεώρηση των στόχων για τα φορολογικά έσοδα.

Οι επιπτώσεις της βαθύτερης ύφεσης αποτυπώνονται άλλωστε και στον φετινό Προϋπολογισμό. Τα έσοδα του ΦΠΑ στο περσινό 11μηνο ήταν 16,088 δισ ευρώ αλλά φέτος έχουν υποχωρήσει στα 15,701 δισ ευρώ παρά την αύξηση των συντελεστών στην εστίαση από το Σεπτέμβριο. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ καυσίμων που πέρσι ανέρχονταν στα 5,084 δισ ευρώ, φέτος μόλις και μετά βίας φτάνουν στα 4,237 δισ ευρώ, ενώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων έχουν μπει στα δημόσια ταμεία 11,686 δισ ευρώ όταν πέρσι είχαν εισπραχθεί 12,770 δισ ευρώ.

Στο εβδομαδιαίο της Δελτίο για την οικονομία η ALPHA BANK, εκτιμά πάντως ότι αυτό που απαιτείται είναι να αλλάξει το κλίμα, για να επιταχυνθεί η επιστροφή στους ρυθμούς ανάπτυξης. Προτεραιότητα για την επόμενη κρίσιμη χρονιά, σύμφωνα με τη τράπεζα, θα πρέπει να είναι η είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με αλλαγές στο άρθρο 99 για τις πτωχεύσεις και μέτρα για τη φοροδιαφυγή, η εξασφάλιση της ανάκαμψης εντός του 2012 μέσω της προώθησης των μεγάλων έργων και της ενίσχυσης της ρευστότητας στη πραγματική οικνομία, καθώς και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων με έμφαση στο Δημόσιο και στις αποκρατικοποιήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ