Άγρια κόντρα Γαλλίας-Τουρκίας για το «Αρμένικο» νομοσχέδιο - iefimerida.gr

Άγρια κόντρα Γαλλίας-Τουρκίας για το «Αρμένικο» νομοσχέδιο

Αρμένιοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει η κόντρα μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, αλλά και μεταξύ Ερντογάν, και Σαρκοζί, με αφορμή το γαλλικό νομοσχέδιο που πέρασε σήμερα από την γαλλική Βουλή και θα τιμωρεί όλους όσους δημόσια αρνούνται την γενοκτονία των Αρμενίων.

Τελικά το Παρίσι ενέκρινε το επίμαχο νομοσχέδιο που ήταν κόκκινο πανί για τον Ερντογάν αλλά και για ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όλοι όσοι αρνούνται στην Γαλλία την γενοκτονία των Αρμενίων θα τιμωρούνται με μέχρι και ενός έτους φυλάκιση και 45.000 ευρώ πρόστιμο.

Παρά τις απειλές των Τούρκων, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τις τροποποιήσεις όλες που προβλέπουν ξεκάθαρες ποινές για όλους όσοι υποστηρίζουν πως δεν έχει γίνει η γενοκτονία των Αρμενίων, και αναμένεται να εγκριθεί και από την γαλλική Γερουσία μέσα στο 2012.

Για αυτόν τον λόγο ανακλήθηκε ως διαμαρτυρία και ο Τούρκος πρεσβευτής από το Παρίσι, και αναμένεται αύριο να αναχωρήσει για την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας που έκανε δηλώσεις εξ αρχής για το συγκεκριμένο ζήτημα εμφανίζεται «έξω φρενών» καθώς εξαπολύει συνεχείς απειλές ενάντια στην Γαλλία, αλλά και ενάντια στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρεζέπ Ταγιπ Ερντογάν, «Δυστυχώς, η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε παρά τις προειδοποιήσεις μας (...) Θα ανοίξει ανεπανόρθωτες και πολύ σοβαρές πληγές στις διμερείς σχέσεις μας».

Προεκλογικό τρικ του Νικολά Σαρκοζί θεωρεί ο τούρκος πρωθυπουργός την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την γαλλική Βουλή, ενώ κατηγορεί τον Γάλλο πρόεδρο ότι «ασκεί πολιτική μέσω της ξενοφοβίας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ρατσιστικό, μεροληπτικό και ξενοφοβικό», ενώ κατηγορεί τον Νικολά Σαρκοζί πως η κίνηση αυτή γίνεται μόνον για να ενισχύσει την προεκλογική του εκστρατεία. «Ολα αυτά θυσιάστηκαν στον βωμό των προεκλογικών υπολογισμών της κυβέρνησης και των πολιτικών υπολογισμών του κ. Σαρκοζί» υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε ο Ερντογάν, η Τουρκία αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις συναντήσεις με Γάλλους αξιωματούχους και να «παγώσει» την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της με το Παρίσι. Επιβεβαίωσε ότι θα ανακληθεί για διαβουλεύσεις ο Τούρκος πρεσβευτής στη Γαλλία και ανακοίνωσε ότι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ακυρώνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις που επρόκειτο να γίνουν από κοινού με τις γαλλικές δυνάμεις.

«Δεν έχουμε γενοκτονίες στην ιστορία μας. Θα πούμε (στον κόσμο) τις γαλλικές θηριωδίες που έχουν ξεχαστεί», είπε ο Ερντογάν.

Εκτός των άλλων, τα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν θα επιτρέπεται πλέον να πετούν πάνω από τον τουρκικό εναέριο χώρο και τα γαλλικά πλοία δεν θα μπορούν να ελλιμενίζονται σε τουρκικά λιμάνια. Όλες οι στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, επισκέψεις και συναντήσεις επιτροπών ματαιώνονται.

Ο Ερντογάν διευκρίνισε ότι μια συνάντηση οικονομικής συνεργασίας που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο ακυρώνεται επίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ