Βενιζέλος: Πρώτα το PSI και μετά οι εκλογές - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Πρώτα το PSI και μετά οι εκλογές

υπουργός Οικονομικών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι η εγγύηση για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής. «Εμείς θέλουμε αυτή η κυβέρνηση να πετύχει και θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχει», δήλωσε, υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, προτού ολοκληρωθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το PSI.

Η αναφορά του υπουργού στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύτηκε από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη ως προειδοποίηση ότι αν τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου αποχωρήσουν, τότε μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει να την στηρίζει μόνο του.

Ειδικότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές τώρα, όταν διαπραγματευόμαστε το PSI καθημερινά. Νυχθημερόν, με μεγάλες δυσκολίες για τις οποίες δυστυχώς κωλύομαι να μιλήσω δημόσια. Και θα έπρεπε να μιλήσω για να ξέρει ο Έλληνας πολίτης τι γίνεται. Δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές πριν διαπραγματευτούμε όλοι μαζί και πριν συμφωνήσουμε όλοι μαζί το νέο πρόγραμμα, με τις προϋποθέσεις του, τις δημοσιονομικές και τις διαρθρωτικές» και πρόσθεσε ότι «έχει απόλυτο ο δίκιο ο Πρωθυπουργός όταν λέει πως στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς θα αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης».

Για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ

Επιπροσθέτως ο κ. Βενιζέλος τοποθετήθηκε για πρώτη φορά για τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορούν να μένουν σε εκκρεμότητα». Συγκεκριμένα είπε ότι «εκτιμώ ότι εκφράζω το σύνολο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε περιθώρια για ταλαντεύσεις, δισταγμούς. Όλα όσα πρέπει να γίνουν πρέπει να διασφαλίζουν το μέλλον και την σωτηρία της χώρας και την στήριξη του πρωθυπουργού. Πρέπει να υπάρξουν λύσεις ευρύτατης αποδοχής καθαρές και με ταχύτητα αλλά υπάρχει δυνατότητα να είναι όλα εντεταγμένα σε σαφή κατάλογο προτεραιοτήτων που στην κορυφή θα είναι η σωτηρία χώρας».

Εξήγησε ότι «οι εσωτερικές λειτουργίες οποιουδήποτε κόμματος και του ΠΑΣΟΚ είναι θέματα θεσμικά και όχι εσωτερικά» και συμπλήρωσε ότι πέραν των ζητημάτων του ΠΑΣΟΚ υπάρχει και αυτό των εκλογών και η «θεμιτή επιδίωξη των κομμάτων να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από την ειλικρίνεια. Απ' έξω τα λόγια είναι εύκολα αλλά όταν πρέπει να πάρεις αποφάσεις δοκιμάζεσαι»

Για την κυβέρνηση και στο ρόλο των υπουργών, που συμμετέχουν από το ΠΑΣΟΚ

«Ντρέπομαι πραγματικά να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο, πέραν των επιτακτικών αναγκών διάσωσης της πατρίδας μας. Και ως υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και άρα ως βασικός διαπραγματευτής για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση και για το PSI και για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, έχω αυτές τις προτεραιότητες. Εφαρμόζω μια κυβερνητική πολιτική ευρύτατης στήριξης, σε απόλυτο συντονισμό και σε ταύτιση τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο».

Οι αναφορές στο χρόνο του βίου της Κυβέρνησης έγιναν από τον υπουργό σε απάντηση παρέμβασης του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος κατήγγειλε «εκφυλιστικά φαινόμενα» στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αντιμνημονιακή ένταση.

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε νέα σύνθεση για την κυβέρνηση, «ένα πιο σφιχτό σχήμα» και να δοθεί χρόνος για να ολοκληρώσει το έργο της.

«Χρειάζεται νέα σύνθεση και ένας άλλος χρόνος, διαφορετικά θα εμπλακούμε σε νέα προβλήματα. Ή εκλογές αύριο, ή προκήρυξή τους σε χρόνο που μας επιτρέπει να διαχειριστούμε τα προβλήματα», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ενώ ερμηνεύοντας την αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε ότι:

«Αν η αναφορά σας στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι μήνυμα 'καθίστε καλά, γιατί διαφορετικά θα συνεχίσουμε μόνοι μας', αυτό, κύριε υπουργέ, θα εκληφθεί από εμάς, ως εκλογικό πραξικόπημα».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε επίσης εύγλωττη την αναφορά του υπουργού στις δυσκολίες για το PSI και επανέλαβε ότι απαιτείται εθνική συνεννόηση.-

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ