Deutsche Bank: Γιατί ένα πιθανό «Merkelexit» θα είναι επιζήμιο για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Deutsche Bank: Γιατί ένα πιθανό «Merkelexit» θα είναι επιζήμιο για την Ελλάδα

Φωτογραφία: AP/ Markus Schreiber
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν η Ανγκελα Μέρκελ αποφασίσει να μην διεκδικήσει την επανεκλογή της το 2017, τότε αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και τη Βρετανία, προειδοποιεί η Deutsche Bank.

Η ομάδα αναλυτών της γερμανικής τράπεζας εκτιμά ότι η αγορά υποτιμά τον κίνδυνο που ενέχει ένα πιθανό «Merkelexit», ενώ οι ίδιοι βάζουν περίπου στο 25% το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφια στις εκλογές του 2015, βασιζόμενοι σε δημοσιεύματα και πληροφορίες από πολιτικές επαφές.

Η Μέρκελ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της είτε στη συνάντηση κορυφής του CDU στις 21 Νοεμβρίου ή στο συνέδριο του κόμματος στις 5-7 Δεκεμβρίου.

Γιατί έχει όμως σημασία αυτό; Κατά την άποψη των αναλυτών της Deutsche Bank, η Μέρκελ υπήρξε «άγκυρα» ευρωπαϊκής σταθερότητας, ενώ ο όποιος διάδοχός της είτε θα έχει ισχυρότερη στάση «γερακιού», είτε δεν θα μπορεί να συνεχίσει την ρεαλιστική πολιτική της.

Πιο συγκεκριμένα, βλέπουν τρεις περιπλοκές, οι οποίες αφορούν και τη χώρα μας:

Πρώτον, ο Σόιμπλε πιθανότατα θα τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, αποκλείοντας περαιτέρω ελάφρυνση χρέους και πιθανόν ασκώντας πιέσεις προκειμένου η ΕΚΤ να μην αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση με υποσχέσεις και για τα δύο ζητήματα, οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορεί να κλιμακωθούν ξανά το 2017.

Δεύτερον, ο Σόιμπλε θα εμπλέξει τα «γεράκια» της ΕΚΤ, εντείνοντας τις πιέσεις προς το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας να ξεκινήσει το tapering.

Τρίτον, με την απουσία της Μέρκελ, ανεξαρτήτως του διαδόχου της, οι Ευρωπαίοι θα είναι λιγότερο ευέλικτοι στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρηση από την ένωση. Η πολιτική κληρονομιά της Μέρκελ συνάδει με τους συμβιβασμούς που απαιτούνται για ένα «ήπιο Brexit», κάτι που δεν αναμένεται να συνεχιστεί σε περίπτωση αποχώρησής της από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Άνγκελα Μέρκελ Deutsche Bank
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ