«Σπίτι των ανθρώπων» αποκαλεί τον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος λίγο πριν εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο μας αφήνει να ρίξουμε μια ματιά στους χώρους, όπου ζούσε για περίπου οκτώ χρόνια.
Τις αποκλειστικές φωτογραφίες από τον δεύτερο όροφο του Λευκού Οίκου, όπου ζουν ο Ομπάμα, η συζυγός του, Μισέλ, και οι κόρες τους Μάλια και Σάσα, έδωσε στο φως της δημοσιότητας το site Architectural Digest.
Αξίζει να σημειωθεί πως τη διακόσμηση των δωματίων, όπως και του οβάλ γραφείου, επιμελήθηκε ο διακοσμητής εσωτερικών χώρων, Michael Smith.
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η πολυτέλεια ξεχειλίζει σε κάθε γωνιά και μεταξύ άλλων μπορούμε να δούμε ιστορικά έργα τέχνης, ένα βραβείο Grammy, οικογενειακές φωτογραφίες και πανάκριβους πίνακες ζωγραφικής.
Χωρίς να είναι πραγματικό παλάτι, ο Λευκός Οίκος, επί της 1600 Pennsylvania Avenue, στην καρδιά της Ουάσινγκτον, είναι επιβλητικός. Αποτελείται από 132 δωμάτια, έχει επιφάνεια 5.000 τ.μ., 35 τουαλέτες και μπάνια, 147 παράθυρα, 412 πόρτες, 28 τζάκια, 8 σκάλες και 3 ασανσέρ, ενώ περιβάλλεται από έναν κήπο 7 στρεμμάτων.
Οι ένοικοί του έχουν στη διάθεσή τους μια βιβλιοθήκη 2.700 βιβλίων, ένα γήπεδο τένις, μια πισίνα, ένα γυμναστήριο, μια αίθουσα κινηματογράφου και μια πίστα μπόουλινγκ.
Η ιδιωτική και η δημόσια ζωή συμπλέκονται στον Λευκό Οίκο. Οι χώροι είναι μοιρασμένοι αλλά συγκοινωνούν με τα γραφεία. Επί δύο αιώνες, οι πρόεδροι και η οικογένειά τους μοιράζονταν τα διαμερίσματά τους για γραφεία των συνεργατών τους, στο κεντρικό κτίριο. Το 1902 ο Τέντι Ρούσβελτ αποφάσισε να καταλάβει ολόκληρο τον δεύτερο όροφο για να δώσει στέγη στα έξι παιδιά του. Κατασκεύασε, μάλιστα, και μια προσωρινή πτέρυγα στα δυτικά, πιο χαμηλή για να μη βαρύνει το συνολικό κτίριο. Σε αυτή ακριβώς την πτέρυγα βρίσκεται το Οβάλ Γραφείο.
Κατά γενική ομολογία, ωστόσο, η Τζάκι Κέννεντι ήταν αυτή που άλλαξε πρώτη και ριζικά τη διακόσμηση στον Λευκό Οίκο. Η Τζάκι είχε επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο όταν ήταν ακόμη έφηβη, το 1941, συνοδευόμενη από τη μητέρα της και την αδελφή της Lee Radziwill.
Είκοσι χρόνια αργότερα θυμόταν ακόμα την θλίψη που ένιωσε όταν είδε τα άσχημα και συνηθισμένα έπιπλα που διακοσμούσαν τον Λευκό Οίκο.
Τον Ιανουάριο του 1961 και ενώ ετοιμαζόταν να γίνει Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, η Τζάκι επισκέφθηκε πάλι τον Λευκό Οίκο καλεσμένη της κυρίας Αϊζενχάουερ. Επαθε εκ νέου σοκ. Η κυρία Αϊζενχάουερ είχε αδυναμία στο ροζ χρώμα και στα παλιά έπιπλα. Ο Λευκός Οίκος ήταν παρατημένος στην τύχη του και έμοιαζε θλιβερός.
Για την Τζάκι ο Λευκός Οίκος έπρεπε να αντιπροσωπεύει την καλλιτεχνική ιστορία των ΗΠΑ και ήταν αποφασισμένη να τον κάνει «το πιο τέλειο σπίτι της Αμερικής».
Προσέλαβε αρχιτέκτονες και διακοσμητές και σπαταλήθηκαν πολλά χρήματα ώσπου να γίνει ο Λευκός Οίκος στα μέτρα της Τζάκι, άνετος, μοντέρνος, αστικός, γεμάτος έργα καλλιτεχνών. Τον Φεβρουάριο του 1962 η Τζάκι Κέννεντι προτείνει για πρώτη φορά σε εκατομμύρια Αμερικανούς να «επισκεφθούν» την προεδρική κατοικία μέσω της τηλεόρασης. Χάρη σε εκείνη ο Λευκός Οίκος άλλαξε ριζικά και εισήγαγε ένα στιλ σοφιστικέ που δεν είχε ποτέ ξαναυπάρξει.