Ο φόνος ενός αστυνομικού από τα πυρά ενός νεοναζί έχει αφήσει άφωνη την ουγγρική κοινή γνώμη.
Το πρόβλημα με τις βίαιες ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα στη χώρα: απειλούν τις δυνάμεις της τάξης, εκφοβίζουν Ρομά και πρόσφυγες και δεν διστάζουν ακόμη και να σκοτώσουν. Στα λόγια τουλάχιστον η κυβέρνηση Ορμπάν καταδικάζει τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Παρατηρητές, όμως, θεωρούν ότι στην πράξη ακολουθεί μια τακτική σιωπηλής ανοχής με στόχο να αντλήσει ψήφους απ' την ακροδεξιά δεξαμενή.
Ο Ιστβάν Γκιόρκος είναι ένας απ' τους ηγήτορες της ακροδεξιάς σκηνής στην Ουγγαρία: ιδρυτής και επικεφαλής του νεοναζιστικού Ουγγρικού Εθνικού Μετώπου (MNA) απ' το 1989, διοργανωτής κέντρων εκπαίδευσης στις πολεμικές τέχνες, μανιακός με τα όπλα (έχει μάλιστα καταδίκες εις βάρος του), άνθρωπος που χαρακτηρίζεται επικίνδυνος από ΜΜΕ και πολιτικούς του δημοκρατικού τόξου.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: nationstates.net)
Δύο αστυνομικοί πήγαν την περασμένη Τετάρτη να τον ανακρίνουν μετά από καταγγελίες για παράνομη οπλοκατοχή. Όταν πλησίασαν το σπίτι του, σ' ένα χωριό στη βορειοδυτική Ουγγαρία, ο Γκιόρκος άνοιξε πυρ εναντίον τους μ' ένα πολυβόλο (!) με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον ένα εξ' αυτών. Χρειάστηκε να πέσει νεκρός ένας αστυνομικός για να κινητοποιηθεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ΤΕΚ και να συλλάβει διά της βίας τον νεοναζί.
Η υπόθεση έγινε, φυσικά, πρωτοσέλιδο στον Τύπο της χώρας, αφού ούτε η Αστυνομική Διεύθυνση μπόρεσε να εξηγήσει γιατί έστειλε δύο απροστάτευτα όργανα της τάξης σ' έναν επικίνδυνο ακροδεξιό, ούτε δόθηκε ποτέ σαφής εξήγηση που βρήκε ο νεοναζί Γκιόρκος όλο αυτό το οπλοστάσιο που εντοπίστηκε στο σπίτι του.
Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Fidesz ήταν φειδωλά στις δηλώσεις τους, ενώ ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν απέφυγε να μιλήσει μέχρι στιγμής για το φόνο του αστυνομικού. Κι είναι το δεύτερο περιστατικό το τελευταίο διάστημα, όπου ακροδεξιοί βάζουν στο στόχαστρό τους όργανα της τάξης: στα τέλη Σεπτεμβρίου δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση εναντίον τους. Οι αρχές συνέλαβαν έναν ύποπτο, ο οποίος ερευνάται για διασυνδέσεις με ακροδεξιά στοιχεία.
«Το πρόβλημα με τις βίαιες ακροδεξιές ομάδες διογκώνεται στην Ουγγαρία», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Μπουλτσού Χουνιάντι του Ινστιτούτου Political Capital της Βουδαπέστης. «Κι ο φόνος του αστυνομικού δείχνει δυστυχώς ότι οι αρχές έχουν υποτιμήσει πλήρως την κατάσταση.»
Αυτοδικία και επιθέσεις κατά Ρομά από τους παραστρατιωτικούς
Ο 76χρονος Γκυόρκος ανήκει στους βετεράνους της ακροδεξιάς σκηνής της Ουγγαρίας. Ιδιαίτερα δραστήριος τη δεκαετία του '90, τα τελευταία χρόνια απέφευγε τη δημοσιότητα, αφού η οργάνωσή του, το Ουγγρικό Εθνικό Μέτωπο (ΜΝΑ) μπήκε στο μικροσκόπιο των αρχών για διασυνδέσεις με κύκλους στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες.
Τη σκυτάλη έχουν στο μεταξύ παραλάβει άλλες συμμορίες νεοναζί όπως η Betyársereg, τα μέλη των οποίων κάνουν συχνά παρελάσεις στα κέντρα μεγαλουπόλεων. Ενώ ισχυρό ρεύμα έχει και το δίκτυο των παραστρατιωτικών «ομάδων επιτήρησης της τάξης», υπό την ηγεσία του Μιχάλι Ζόλταν Ορόσζ, ενός ακροδεξιού κοινοτάρχη στην ανατολική Ουγγαρία. Οι ακροδεξιές αυτές ομάδες παρελαύνουν στις συνοικίες των Ρομά, επιτίθενται εναντίον όσων δεν πληρώνουν νοίκι και ρεύμα, τους εκφοβίζουν φραστικά, τους βιντεοσκοπούν. Και το κράτος παρακολουθεί με απάθεια και ένοχη σιωπή...
Το κόμμα του Ορμπάν κινείται προς την άκρα Δεξιά
Στο ακροδεξιό φάσμα ανήκε επί μακρό διάστημα και το κόμμα Jobbik, ο επικεφαλής του οποίου, Γκαμπόρ Βόνα, είναι εκ των συνιδρυτών της απαγορευμένης εν τω μεταξύ «Ουγγρικής Φρουράς». Στις αρχές του 2014 το Jobbik επιχείρησε να μετασχηματιστεί σε αστικό κόμμα. Αλλά για να μη χάσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, ο ηγέτης του διατηρεί επαφές με επιτελικά στελέχη του εθνικιστικού τόξου και μάλιστα ενσωμάτωσε ορισμένα εξ' αυτών στην κεντρική επιτροπή του Jobbik.
Κι ενώ το Jobbik αναζητεί νέους ψηφοφόρους στο χώρο του Κέντρου, το κυβερνών κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν στρέφεται στην ακροδεξιά δεξαμενή.
Πολλές από τις προσεγγίσεις του Fidesz στην μεταναστευτική ή την κοινωνική πολιτική φέρουν τη σφραγίδα του Jobbik.
«Επισήμως το Fidesz καταδικάζει τον ακροδεξιό εξτρεμισμό», λέει ο πολιτικός αναλυτής Αττίλα Τίμπορ Νάγκυ, του Ινστιτούτου Méltányosság της Βουδαπέστης. «Όμως στην πράξη υποστηρίζει και προωθεί συγκεκριμένες θέσεις αυτού του πολιτικού άκρου».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις «αδύναμες» -όπως τις χαρακτήρισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Βίκτορ Ορμπάν- ένοπλες δυνάμεις της χώρας με σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών και στρατολόγηση νέων στρατιωτών. Το υπουργείο Άμυνας προσβλέπει σε μια αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της αυτοάμυνας στα σχολεία. Κι υπογραμμίζει την ανάγκη να τονωθεί στη νέα γενιά ο πατριωτισμός, η αυτοθυσία και η διάθεση για στράτευση στην «εθνική υπόθεση»...