Ενα οικονομικό πλήγμα, ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας της για τις προεδρικές εκλογές, δέχθηκε η Μαρίν Λε Πεν.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ζητά να επιστρέψει 339.000 ευρώ, ως μέρος της έρευνας για κακοδιαχείριση κονδυλίων, κάτι που επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος της στο Politico.
Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου κατηγορείται ότι παραβίασε τους κανονισμούς του Ευρωκοινοβουλίου, επειδή είχε δύο βοηθούς που έκαναν δουλειά που δεν σχετιζόταν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά πληρώνονταν από την ΕΕ. Ο Κλάους Βέλε, γενικός γραμματέας του κοινοβουλίου, της ζήτησε εγγράφως τον Σεπτέμβριο αποδείξεις ότι οι βοηθοί της σέβονταν τους όρους εργασίας τους, δίνοντάς της περιθώριο ενός μήνα για να απαντήσει. Διορία που εξέπνευσε.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, σκοπεύει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ χαρακτήρισε την υπόθεση ως δίωξη μίας μεγάλης ευρωσκεπτιστικής μορφής. «Εχουν στόχο να σιγήσει όποιος επικρίνει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι πολιτικά υποκινούμενη υπόθεση», πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ειδοποιήσει την Λε Πεν για παρακράτηση του μισθού της. Ομως, εκτίμησε ότι σύντομα θα γίνει αυτό, παρακρατώντας τον μισό μισθό της και όλα της τα έξοδα προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τον πατέρα της, Ζαν Μαρί Λε Πεν. Ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, επίσης ευρωβουλευτής, κατηγορήθηκε τον Ιούνιο για κακοδιαχείριση κονδυλίων και διατάχθηκε να επιστρέψει 320.000 ευρώ. Τρεις άλλοι ευρωβουλευτές του κόμματος επίσης έχουν εντολή να επιστρέψουν περίπου 50.000 ευρώ ο καθένας.
Πρόκειται για ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα για την Λε Πεν, σχολιάζει το Politico, Καθώς το κόμμα της δεν έχει χρήματα και πασχίζει να χρηματοδοτήσει την προεκλογική της καμπάνια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Εθνικό Μέτωπο χρειάζεται περίπου 12 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την καμπάνια του για τις προεδρικές εκλογές και διαθέτει μόλις 4 εκατ. ευρώ.
Το Mediapart είχε αναφέρει στις αρχές του μήνα ότι το κόμμα συζητούσε για δάνειο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά δεν έχει υπάρξει συμφωνία ακόμη, καθώς υπήρχαν και κάποιοι «πολιτικοί όροι» για τη χορήγησή του.