Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων - iefimerida.gr

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμα κινδύνου για τα ασφαλιστικά ταμεία εκπέμπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Η σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργεί προβληματισμούς για τη βιωσιμότητά τους με δεδομένο ότι οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπέρασαν τα € 30 δισ αναφέρει και φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Τονίζει ότι το σύνολο των παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στα € 12 δισ., ενώ το έλλειμμα χρήσης 2016 αναμένεται να προσεγγίσει το € 1 δισ. από € 0,5 δισ., που προβλέπονταν στην αρχή του χρόνου.

Έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016, ο ΟΑΕΕ έχει λάβει το 100% της κρατικής επιχορήγησης (€ 835 εκατ.) και μπορεί σήμερα να εγγυηθεί μόνο τις συντάξεις του Οκτωβρίου. Για τους τρείς μήνες του 2016 που απομένουν, οι μόνες πηγές εσόδων του ΟΑΕΕ είναι οι ασφαλιστικές εισφορές (που όμως δεν επαρκούν καθώς με βάση τα στοιχεία του Tαμείου, από τους 701 χιλ. ασφαλισμένους, οι 538 χιλ. είναι είτε οφειλέτες είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν εισφορές στο Ταμείο) και το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών).

Το 2017, το Ταμείο αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, καθώς η εισπραξιμότητα των εισφορών θα πρέπει να ανέλθει στο 85% από το 52% που είναι σήμερα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Πιθανός επερχόμενος εξορθολογισμός-μειώσεις σε προνοιακά επιδόματα

Στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής γίνεται αναφορά και στην πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας, για τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, τα οποία θα πρέπει να διαφοροποιηθούν σε τρεις διακριτές κατηγορίες, ώστε εν συνεχεία να αξιολογηθούν, να κοστολογηθούν και να ενσωματωθούν στο κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης ή και πιθανότατα να καταργηθούν. Σε περίπτωση κατάργησής τους το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει € 247,4 εκατ.

Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τα εξής επιδόματα:

1) Το επίδομα θέρμανσης,

2) Παροχές διακοπών σε ανέργους,

3) Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ,

4) Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων,

5) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ,

6) Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ,

7) Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,

8) Προγράμματα διακοπών ανέρ-
γων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,

9) Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,

10) Χρηματικές παροχές διακοπών
συνταξιούχων Δημοσίου,

11) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια,
12) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας,

13) Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες,

14) Oικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου,

15) Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ