Παράδοξο: Η ισπανική πόλη που ψηφίζει Ραχόι αλλά βγάζει πάντα αριστερό δήμαρχο - iefimerida.gr

Παράδοξο: Η ισπανική πόλη που ψηφίζει Ραχόι αλλά βγάζει πάντα αριστερό δήμαρχο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JUAN OLIVER /publico.es
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας δήμος στην Ισπανία διατηρεί ένα πρωτοφανές ρεκόρ: ενώ το Ολέιρο, κοντά στην Α Κορούνια, είναι από τους πλουσιότερους στη Γαλικίας και στις εθνικές εκλογές υπερτερεί κατά κράτος το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), στις δημοτικές εκλογές επί 33 συναπτά έτη οι κάτοικοί του σχεδόν «μονοκούκι» επιλέγουν να τους διοικεί ένας αριστερός δήμαρχος.

Ενας δήμαρχος μάλιστα ο οποίος είναι αμετανόητος υποστηρικτής του Τσε Γκεβάρα, της Παλαιστινιακής ‘ιντιφάντα’ και ορκισμένος εχθρός του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι,--που και κείνος είναι γόνος της Γαλικίας.

Από την πρώτη ματιά, τούτος ο δήμος του Ολέιρος φαίνεται αμέσως διαφορετικός. Είναι τωόντι παράξενο σε μία δημοτική έκταση και μάλιστα εκλογικό φέουδο του ΡΡ, με εύτακτες παραλίες, φροντισμένα πάρκα και ρυμοτομία, φυσικούς ελεύθερους χώρους, υποδειγματικές δημοτικές υπηρεσίες και γήπεδα, να βλέπεις πως οι πινακίδες γράφουν ‘Λεωφόρος Τσε Γκεβάρα, ή Σαλβαδόρ Αλιένδε, οδός Σιμόν Μπολίβαρ, ή Ντολόρες Ιμπαρούρι «Πασιονάρια». Κι όλα τούτα είναι έργο του Άνχελ Γκαρθία Σεοάνε, ή «Χέλο».

Ωστόσο, το στοιχείο εκείνο που προέχει κι έχει υπερβεί τα κομματικά κι ιδεολογικά στεγανά, πραγματώνοντας μία ενότητα των δημοτών σ’ ένα συλλογικό όραμα και μία κοινή συλλογικότητα, παρά τις υπάρχουσες εισοδηματικές διακρίσεις των πολιτών του Ολέιρος, είναι η εξασφάλιση σε όλους σε πλουσιοπάροχες δημοτικές υπηρεσίες, που εξαφανίζουν τις όποιες ταξικές διαφορές. Στην πόλη όπου το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ανέρχεται στις 35.000, οι χαμηλού εισοδήματος οικογένειες δεν αισθάνονται πως ζουν σε υποβαθμισμένες συνοικίες, ή ότι στερούνται τις παροχές που ένας πλουσιότερος συμπολίτης του δύναται να επωφεληθεί.

Εξόν από την απαράμιλλη μέριμνα για το οικιστικό περιβάλλον, ο δήμος φροντίζει να παρέχει ένα μεγάλο ριπίδια από υπηρεσίες και εγκαταστάσεις στη διάθεση των πολιτών του. Όπως γράφει η ηλεκτρονική εφημερίδα El Público, πολλά γυμναστήρια και γήπεδα, σε σχέση με το μέγεθος του Ολέιρος, δημοτικές πισίνες, ένα δίκτυο από καλά εξοπλισμένες βιβλιοθήκες, κέντρα για την τρίτη ηλικία, καλά οργανωμένες παιδικές χαρές , χώρους και οικήματα του Δήμου που προσφέρονται δωρεάν στους δημότες για να διοργανώσουν από γιορτές κι επετείους, ώσαμε και γενέθλια.

Ο ΄Χέλο’ διοικεί τον Δήμο του Ολέιρος από το 1985, επικρατώντας σε όλες τις αναμετρήσεις. Η μόνη εξαίρεση όταν του απαγορεύθηκε να ασκεί τα καθήκοντά του όσο βρισκόταν κατηγορούμενος σε αγωγή που του είχε ασκήσει ο πατέρας του αντιπάλου του με το ΡΡ στις εκλογές, συνεπεία της κατεδάφισης ενός αυθαιρέτου στην παραλιακή ζώνη που είχε διατάξει ο Δήμος. Και φυσικά, ο Γκαρθία Σεοάνε, απαλλάχθηκε. «Με είχε αποκαλέσει τρομοκράτη. Ήταν ο πρόεδρος της (παντοδύναμης καθολικής οργάνωσης) Opus Dei στη Γαλικία

«Εδώ έχουμε αποδείξει πως η Αριστερά μπορεί να πείσει τους δεξιούς ότι και η δική μας πολιτική δύναται να αποδειχθεί επωφελείς και για εκείνους και για όλους», τονίζει ο δήμαρχος στην El Público.

«Ο κόσμος δεν είναι αφελής. Κι εγώ δεν μεταμφιέζομαι. Όμως εμείς επιτελούμε μία πολιτική υπέρ των πολιτών. Υπάρχουν δεξιοί οι οποίοι με σταματούν στον δρόμο και με συγχαίρουν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν συμπορεύονται μαζύ μου ιδεολογικά, μολαταύτα βλέπουν σαφώς ότι εκπληρώνουμε τους στόχους μας», προσθέτει ο ίδιος.

Ο δήμαρχος έχει κατορθώσει μέσα από μία διαβαθμισμένη δημοτική φορολογία (οι πλούσιοι που καλούνται να πληρώσουν περισσότερο κάποτε τον κατηγορούσαν ότι συλλέγει τον «επαναστατικό φόρο») και την δρακόντεια εφαρμογή των νόμων και των περιορισμών για την οικιστική επέκταση και τις κατασκευής, να προφυλάξει την πόλη του από την ‘κατασκευαστική φούσκα’, που καταρράκωσε οικονομικά την Ισπανία από το 2008 και συνάμα να εξασφαλίσει στους δημότες του ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης μέσα σε επαρκές φυσικό περιβάλλον, μακράν του ακαλαίσθητου τοπίου των τεράστιων και εκτεταμένων «τειχών» από πολυώροφες πολυκατοικίες, δέκα και πλέον ορόφων που βιάζουν το φυσικό περιβάλλον άλλων ισπανικών πόλεων. Στο Ολέιρος τα κτήρια ορθώνονται αυστηρά έως τους τρεις ορόφους.

«Το πρώτο πράγμα που φροντίσαμε όταν ήλθαμε στην εξουσία ήταν να σταματήσουμε την κατασκευή συγκροτήματος 1.700 κατοικιών στην Κανίδε (μία φυσικής καλλονής ζώνη κοντά στην Α Κορούνια) και να επιτρέψουμε την ανέγερση μόνον 300», θυμάται ο δήμαρχος, αναφερόμενος και στις πάμπολλες απειλές που είχε δεχθεί η ζωή του, ή τις δεκάδες αγωγές εναντίον του, τις οποίες ανταπεξήλθε αλώβητος.

Ο ίδιος διατείνεται πως τον κατασκόπευαν οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες, η CIA, μέχρι κι η ισραηλινή Μοσάντ, όταν είχε αποκαλέσει «δολοφόνο» τον πρόεδρο του εβραϊκού κράτους Αριέλ Σαρόν κι είχε οργανώσει διαδήλωση μπροστά από την πρεσβεία της χώρας στη Μαδρίτη. Επίσης τόλμησε να διαμαρτυρηθεί και στην Ουάσιγκτον μετά την κήρυξη του πρώτου πολέμου στον Κόλπο, και ο δήμος κυκλοφόρησε και πουλούσε φανέλλες με τυπωμένο ένα ρολό χαρτί υγείας στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας και την επιγραφή USAme (ΗΠΑντροπή). Τα έσοδα από την πώληση διατέθηκαν σε ΜΚΟ για την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Ο Γκαρθία Σοάνε έχει καταφέρει να επιβληθεί και στη γενικότερη πολιτική ζωή της Γαλικιας. Η καλές του σχέσεις με το κουβανικό καθεστώς, και προσωπικά με τον ιστορικό ηγέτη της επανάστασης Φιδέλ Κάστρο (έχοντας ο ίδιος ο «Χέλο» ‘υιοθετηθεί’ από τον Δήμο της Αβάνας) χρησιμοποιήθηκαν κι από τον πρώην κυβερνήτη της Γαλικίας Μανουέλ Φράγα για να προλειάνουν το έδαφος της επίσκεψής του στην Κούβα—και φυσικά ο «Χέλο» ταξίδευσε μαζί του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ