Την εκτίμηση ότι το φαινόμενο της σεισμικής διέγερσης στην Ιταλία, που έδωσε την ισχυρή δόνηση, βαίνει προς εκτόνωση, διατύπωσε ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε πως δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει σεισμικό ντόμινο που θα επηρεάσει την Ελλάδα, μολονότι, όπως επισημαίνει, στη «σεισμολογία τίποτα δεν είναι απίθανο».
«Δεν είναι κάτι περίεργο και σπάνιο αυτό το φαινόμενο. Είναι σχετικά μικροί σεισμοί κατά μήκος της Ιταλίας που δεν μας αφορούν εμάς. Αφορούν την περιοχή εκείνη και το ξέρουν από καιρό οι Ιταλοί αυτό. Η περιοχή τους είναι υψηλής σεισμικότητας. Μετά την Ελλάδα, η Ιταλία έχει την υψηλότερη σεισμικότητα σ' όλη της Μεσόγειο» δήλωσε και συμπλήρωσε πως: «Η διαρκής σύγκρουση δύο τεκτονικών πλακών γεννάει τους σεισμούς στην Ιταλία. Της Απουλίας πλάκας που καταλαμβάνει ολόκληρη την Αδριατική και φτάνει μέχρι το Ιόνιο και η οποία κινείται προς βορρά πιεζόμενη από την ιταλική χερσόνησο, που επίσης αποτελεί ξεχωριστή πλάκα κινούμενη προς το νότο και αυτή η σύγκρουση προκαλεί σεισμούς».
Αποκάλυψε πως το ρήγμα μπορεί να δώσει μέχρι και 7 Ρίχτερ. «Οσο για το εάν μπορεί να επηρεάσει τα δικά μας ρήγματα τίποτα δεν είναι στη σεισμολογία απίθανο άλλα δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο. Η Ιταλία έχει τις δικές τις σεισμικές πλάκες, τα δικά της ρήγματα».
Σχολιάζοντας τη διάχυτη ανησυχία μετά τον σεισμό των Ιωαννίνων άλλα και τον -λιγότερο ισχυρό- τελευταίο σεισμό στη Χαλκιδική ο Βασίλης Παπαζάχος διευκρίνισε πως η Ελλάδα είχε πάντα τέτοιους μικρούς σεισμούς. «Ο αντισεισμικός κανονισμός προβλέπει σε ποιες περιοχές υπάρχουν μεγάλα ρήγματα που μπορεί να δώσουν μεγάλους σεισμούς. Τίποτα ιδιαίτερο.
Οπως διευκρίνισε ο μεγάλος σεισμός στην Ιταλία ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά και δεν είχε νεκρούς γιατί ο κόσμος τα είχε εγκαταλείψει με τους προσεισμούς και όταν έγινε μεγάλος δεν ήταν μέσα. «Εδώ, στην Ελλάδα, ως γνωστόν έγινε μια μεγάλη ανανέωση των κτιρίων, οπότε τα δικά μας είναι πολύ πιο ανθεκτικά. Για όλα αυτά που αναπαλαιώνονται, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να καλούν μηχανικό και να του ζητούν να τους υποδείξει τι παραπέρα χρειάζεται το κτίριο για να αντέξει σε ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό» κατέληξε.