Μεγάλες διαδηλώσεις στο Μαρόκο μετά το τραγικό θάνατο ενός ιχθυοπώλη [εικόνες] - iefimerida.gr

Μεγάλες διαδηλώσεις στο Μαρόκο μετά το τραγικό θάνατο ενός ιχθυοπώλη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκάδες χιλιάδες Μαροκινοί πλημμύρισαν τους δρόμους αρκετών πόλεων από την πρωτεύουσα Ραμπάτ μέχρι το Μαρακές και από την Καζαμπλάνκα μέχρι το Ριφ διαδηλώνοντας την οργή τους για το θάνατο ενός ιχθυοπώλη, που βούτηξε μέσα σε σκουπιδιάρικο, προσπαθώντας να ξαναπάρει τα ψάρια που του είχε κατασχέσει η αστυνομία.

#Morocco: protest in the city of Tetouan tonight, protests have spread to almost every major city in the country pic.twitter.com/nbDudc8phH

Ο θάνατος του Μουχσίν Φικρί στην πόλη Αλ Χοσέιμα, στο βόρειο Μαρόκο, προκάλεσε κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του Μαρόκου υποσχέθηκαν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ', ο οποίος κάνει περιοδεία στην Τανζανία, έστειλε στο Αλ Χοσέιμα τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας για να «εκφράσει τα συλλυπητήρια και την συμπόνια του στην οικογένεια του θύματος» σύμφωνα με μια επίσημη ανακοίνωση. Ο υπουργός συναντήθηκε με τους συγγενείς του 30χρονου, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

#Morocco: photos of tonight's protest in the city of #Rabat, expected to grow later tonight pic.twitter.com/ghhWlng58k


Τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οργάνωσαν ακτιβιστές του κινήματος της 20ης Φεβρουαρίου, που πρωτοστάτησαν και στις πορείες στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης το 2011.

«Ουδέποτε στη ζωή μου είδα τέτοιο πλήθος στους δρόμους τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον απ' το 2011», δήλωσε ο Χουσίν Λεμραμπέτ, ακτιβιστής στην πόλη Ιμζουρέν, όπου έγινε πορεία διαμαρτυρίας μετά την κηδεία του Μουχίν Φικρί. «Όλοι εδώ νιώθουμε σαν να μας συνέθλιψε το ίδιο απορριματοφόρο»...

Η αστυνομία κατέσχεσε και κατέστρεψε πολλά καφάσια με ξιφία, η αλιεία του οποίου απαγορεύεται αυτήν την εποχή. Ο 30χρονος ιχθυοπώλης βούτηξε μέσα στο απορριμματοφόρο για να σώσει το εμπόρευμά του, αλλά τον συνέθλιψε ο μηχανισμός συμπίεσης του οχήματος στην καρότσα.

«Ουδείς είχε το δικαίωμα να του συμπεριφερθεί κατ' αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Χασάντ. «Είναι απαράδεκτο να ενεργούν αστυνομικοί με οργή και βιασύνη αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των ανθρώπων».

Οι συνθήκες του θανάτου του Μαροκινού ιχθυοπώλη θυμίζουν την περίπτωση του Τυνήσιου μανάβη Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ο οποίος περιλούστηκε με βενζίνη κι αυτοπυρπολήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 μετά την κατάσχεση προϊόντων του από τις αρχές. Η κατακραυγή για το περιστατικό πυροδότησε εν μέρει την λεγόμενη Αραβική Άνοιξη στη χώρα και συνέβαλε στην ανατροπή του τότε προέδρου Ζίνε Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, ενώ οι ταραχές εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο, τη Λιβύη κι άλλες αραβικές χώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαρόκο διαδηλώσεις ιχθυοπώλης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ