Η γη εξακολουθεί να τρέμει σπέρνοντας τον πανικό στην κεντρική Ιταλία με τους σεισμογράφους να καταγράφουν στις 4:27 π.μ. τον ισχυρότερο απ' τους περίπου 200 μετασεισμούς, μεγέθους 4.2 Ρίχτερ.
Χιλιάδες άνθρωποι στις περιφέρειες Ούμπρια, Μάρκε και Λάτσιο, Umbria, πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους, σε σκηνές και προσωρινά καταλύματα μετά το τέταρτο χτύπημα του Εγκέλαδου στην περιοχή τους τελευταίους τρεις μήνες.
Ο σεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ – ο ισχυρότερος που έπληξε τη χώρα από το 1980- χτύπησε κοντά στην περιοχή όπου τον περασμένο Αύγουστο μια άλλη ισχυρή δόνηση προκάλεσε το θάνατο 298 ανθρώπων. Ευτυχώς αυτή τη φορά φαίνεται ότι δεν έχασε κανείς τη ζωή του. Περίπου 20 άτομα τραυματίστηκαν.
Η κάμερα του SkyTg24 κατέγραψε σε ζωντανή σύνδεση απ' το χωριό Σαντ' Αντόνιο συγκλονιστικές εικόνες από την κατάρρευση ενός κτιρίου (Πηγή: Repubblica)
Συνεχείς ισχυροί μετασεισμοί έρχονται να αποτελειώσουν το έργο της καταστροφής. Στην πόλη Νόρτσια, στην περιοχή της Περούτζια, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού που χτύπησε χθες το πρωί, κάποιοι κάτοικοι αποφάσισαν να μείνουν στα σπίτια τους. Άλλοι διανυκτέρευσαν σε αντίσκηνα λίγο έξω απ' την πόλη, ενώ αρκετοί αποδέχθηκαν την πρόταση των αρχών να μεταφερθούν σε καταλύματα στις ακτές της Αδριατικής.
«Πώς μπορούμε πια να μείνουμε εδώ; Δεν υπάρχουν σχολεία, δεν υπάρχει εκκλησία, ούτε αστυνομικό τμήμα. Τίποτε δεν υπάρχει πια εδώ...», δήλωσε ο Στέφανο Μπολντρίνι, κάτοικος της Νόρτσια, που ζει τώρα σ' ένα φορτηγάκι με την οκτάχρονη κόρη του.
O δρόμος άνοιξε στα δύο στη Νόρτσια (πηγή: RepTv/Cristina Pantaleoni/AGF)
Η μεσαιωνική βασιλική του Αγίου Βενέδικτου στην ίδια πόλη είναι ένα απ' τα πολλά ιστορικά κτίρια που ισοπεδώθηκαν... (πηγή: RepTv)
Το καμπαναριό της εκκλησία της Παναγίας των Αγγέλων (Madonna degli Angeli) στέκει ακόμη όρθιο σε δρόμο της Νόρτσια (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑP/Gregorio Borgia)
Ο φόβος είναι μεγάλος, στους δεκάδες χιλιάδες αστέγους από τους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας προστίθενται και άλλοι, και φθάνουν πλέον τις 28.000 -25.000 στο Μάρκε και 3.000 στη Νόρτσια στην περιφέρεια της Ούμπρια. Εκφράζονται δε φόβοι ότι ο αριθμός των αστέγων μπορεί να φθάσει τις 100.000, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται ιταλικά μέσα.
Οι αρχές εκτιμούν ότι πολλές ζωές σώθηκαν λόγω της υποχρεωτικής εκκένωσης κτιρίων, που κρίθηκαν επικίνδυνα στην κεντρική Ιταλία εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας της περασμένης εβδομάδας, μετά τους ισχυρούς μετασεισμούς απ' τον σεισμό του Αυγούστου στο Αματρίτσε.
Το Καστελούτσιο, ένα μικρό χωριουδάκι περίπου 30χλμ από τη Νόρτσια σχεδόν εξαφανίστηκε απ' το σεισμό (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Facebook/Francesco Montani)
Σύμφωνα με αξιωματούχους τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί απ' τα ερείπια στο Τολεντίνο. Ο δήμαρχος, Τζουζέπε Πετσανέζι, είπε ότι η μικρή πόλη έζησε την πιο μαύρη μέρα στην ιστορία της... «Οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες. Χιλιάδες άνθρωποι κλαίνε στους δρόμους τρομοκρατημένοι. Ας ελπίσουμε να τελειώσει όλο αυτό, διότι οι άνθρωποι έχουν γονατίσει ψυχολογικά», δήλωσε.
Τεράστιες ζημιές υπέστησαν κι οι πόλεις Καστελσαντάντζελο και Πρέτσι, αλλά ευτυχώς οι κάτοικοι είχαν στην πλειονότητά τους απομακρυνθεί εγκαίρως μετά τους σεισμούς των 5,5 και 6,1 Ρίχτερ της περασμένης εβδομάδες. «Όλοι είχαν ήδη φύγει», δήλωσε στη La Stampa ο δήμαρχος της πόλης και γι' αυτό το Καστελσαντάντζελο δεν θρήνησε θύματα.
Πολλά κτίρια κατέρρευσαν και στα χωριά Ουσίτα και Αρκουάτα. Χαρακτηριστική η δήλωση του κοινοτάρχη της Ουσίτα: «έζησα την κόλαση...»
Οι ισχυρές δονήσεις του τελευταίου σεισμού έγιναν αισθητές από την πρωτεύουσα Ρώμη, όπου έκλεισε το μετρό, μέχρι βόρεια στη Βενετία.
Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε πλήρη ανοικοδόμηση στις ζώνες της καταστροφής, λέγοντας ότι θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι γι' αυτό. «Περνάμε μια πραγματικά πολύ δύσκολη περίοδο. Δεν πρέπει να παραιτηθούμε λόγω της βαθιάς οδύνης, της εξάντλησης και του άγχους...», δήλωσε.
Τα τελευταία χρόνια η κεντρική Ιταλία έζησε μεγάλες καταστροφές από χτυπήματα του Εγκέλαδου. Το 2009 ένας μεγάλος σεισμός ισοπέδωσε τη Λ' Άκουιλα προκαλώντας το θάνατο περίπου 300 ανθρώπων. Τόσους θρήνησε και το Αματρίτσε τον περασμένο Αύγουστο. Αλλά και οι δύο σεισμοί ήταν μεγέθους 6,2 Ρίχτερ και είχαν μεγαλύτερο εστιακό βάθος από τον χθεσινό.