Ενώ όλα τα μεγάλα και παραδοσιακά κόμματα έχουν βυθιστεί μετά το σκάνδαλο των Panama Papers, ένα κόμμα διαμαρτυρίας έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις και μπορεί να κάνει την έκπληξη στις εκλογές.
Ποιήτρια και πολιτικός, η Birgitta Jonsdottir είναι επικεφαλής του Κόμματος των Πειρατών, ενός λαϊκίστικου κόμματος που συνεργάζεται ανοιχτά με τα Wikileaks.
Η Birgitta Jonsdottir ίδρυσε το Κόμμα των Πειρατών το 2012 και σήμερα είναι πρώτη δύναμη στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 2016. Στόχος της είναι, όπως λέει, να ξαναδώσει στην Ισλανδία το μεγαλείο της, μετά τις τραπεζικές καταρρεύσεις του 2008 και το σκάνδαλο των Panama Papers.
Γεννήθηκε το 1967 στο Reykjavik. Η μητέρα της ήταν τραγουδίστρια folk και ο πατέρας της εφοπλιστής, αλλά δεν τον γνώρισε ποτέ. Ασχολήθηκε από μικρή με την ποίηση, την ζωγραφική και τη μουσική. Σε ηλικία 14 ετών δημοσίευσε τα πρώτα της ποιήματα. Σε ηλικία 20 ετών έχασε τον πατέρα που την είχε υιοθετήσει, επιχειρηματία αλιέα, ο οποίος αυτοκτόνησε πέφτοντας στο παγωμένο ποτάμι.
Ερωτεύτηκε τον κωμικό ηθοποιό Jon Gnarr, ο οποίος αργότερα έγινε δήμαρχος του Reykjavik, μεταξύ 2010 και 2014. Ενας δήμαρχος Punk, ο οποίος διαδήλωνε ως drag queen στο Gay Pride της Ισλανδίας. Δίπλα του γνώρισε την αναρχική λογοτεχνία. Το ζευγάρι είχε την ιδέα εκείνη την εποχή να δημιουργήσει μια θυγατρική Greenpeace στην Ισλανδία.
Το 1993 η Birgitta Jonsdottir παντρεύεται τελικά κάποιον Egill Hirt, επιληπτικό, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 29 ετών.
Η νεαρή γυναίκα ασχολήθηκε με την πολιτική εντελώς τυχαία. «Εγώ είμαι ποιήτρια, είμαι χάκερ στη μήτρα του συστήματος, σπέρνω σπόρους, ιδέες, σκέψεις, δημιουργώ νέες δομές, νέους δρόμους», γράφει στην σελίδα της στο facebook. Όταν ξέσπασε η κρίση του 2008 πέφτει με τα μούτρα στην πολιτική.
Εκείνη τη χρονιά οι αποκαλύψεις των Wikileaks για μια τοπική τράπεζα, η οποία έδινε δάνεια σε φίλους και συγγενείς πριν την διάσωσή της, προκάλεσαν πάταγο.
Την επόμενη χρονιά, η «ποιήτρια», όπως αποκαλεί τον εαυτό της, κατεβαίνει στις εκλογές και εκλέγεται στο κοινοβούλιο με ένα εφήμερο κόμμα Το Κίνημα των Πολιτών. Το 2009 συναντά τον Τζούλιαν Ασσάνζ και η συνάντηση την σημαδεύει: Η Birgitta Jonsdottir γίνεται μέλος της οργάνωσης και μαζί του γυρίζει ένα βίντεο που δείχνει αμερικανούς στρατιώτες να σκοτώνουν πολίτες στο Ιράκ.
Το 2012 ιδρύει το Κόμμα των Πειρατών, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, αλλά με συγκεκριμένες αρχές: Οι ηγέτες πρέπει να αποφασίζουν με διαφάνεια, πρέπει να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ψηφοφόρων, πρέπει να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις, να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών στο ίντερνετ και να πατάξουν τη διαφθορά.
Συνθήματα που θυμίζουν εν πολλοίς τα λαϊκίστικα σλόγκαν των Podemos στην Ισπανία και του κόμματος των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η άνοδος των Πειρατών στην Ισλανδία «αποτυπώνει την απόρριψη της παραδοσιακής πολιτικής και την αναμονή μιας αναζωογονημένης πολιτικής τάξης».
Για να εκδιώξουν το πρώτο κόμμα οι Πειρατές της Ισλανδίας θα πρέπει να κερδίσουν 32 έδρες.
Οι πρόωρες εκλογές στην Ισλανδία προκλήθηκαν μετά την παραίτηση, τον περασμένο Απρίλιο, του πρωθυπουργού ο οποίος ενεπλάκη στα Panama Papers. Ο Sigmundur David Gunnlaugsson (Κόμμα της Προόδου) κατηγορείται ότι μαζί με τη σύζυγό του έκρυψαν από την ισλανδική εφορία εκατομμύρια δολάρια και τα τοποθέτησαν στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Το σκάνδαλο, σε μια χώρα η οποία πτώχευσε μετά την κατάρρευση των τραπεζών του το 2008, κατέβασε εκατομμύρια Ισλανδούς στο δρόμο και ανάγκασε τον πρωθυπουργό σε παραίτηση.
Ωστόσο, η απόρριψη στα κόμματα είναι γενικότερη: εκτός από τον πρωθυπουργό και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης), Bjarni Benediktsson, φιγουράρει στα Panama Papers.