Σκληρό παζάρι για το κούρεμα - Υπό βρετανικό δίκαιο τα νέα ομόλογα - iefimerida.gr

Σκληρό παζάρι για το κούρεμα - Υπό βρετανικό δίκαιο τα νέα ομόλογα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πιέσεις από το ΔΝΤ να δεχθούν μεγαλύτερες απώλειες στα ομόλογα που κατέχουν, «καταγγέλουν» άμεσα εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι πίσω από τα χαμόγελα, τις επίσημες δηλώσεις και τις κοινές ανακοινώσεις περί ομαλής έκβασης των συζητήσεων, το παζάρι είναι σκληρό.

Όπως αναφέρουν στο πρακτορείο Bloomberg τρεις άνθρωποι με άμεση γνώση των συζητήσεων, οι τράπεζες επιθυμούν τα ομόλογα ύψους 70 δισ. ευρώ που θα αντικαταστήσουν τα "κουρεμένα" ομόλογα, να εκδοθούν με κουπόνι γύρω στο 5%, αλλά το ΔΝΤ πιέζει για μικρότερο κουπόνι άρα και για μεγαλύτερες απώλειες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο κεντρικός στόχος του PSI, που δεν είναι άλλος από το να έχει μειωθεί το ελληνικό Χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Όπως προκύπτει, άλλωστε, από την Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους που συνέταξε και δημοσιοποίησε το ΔΝΤ, στη περίπτωση που δεν προχωρήσει το "κούρεμα", το Χρέος σχεδόν θα διπλασιαστεί εντός του 2012!

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, ακόμα και το κουπόνι του 5% θα έχει ως αποτέλεσμα ένα "κούρεμα" της τάξης του 65% στη καθαρή αξία των ομολόγων, δηλαδή πάνω από το 50% που προβλέπει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αίσθηση προκαλεί, πάντως, ο ισχυρισμός των εν λόγω πηγών ότι και οι δύο πλευρές -ελληνικό Δημόσιο και τράπεζες- έχουν συμφωνήσει στο ότι τα νέα ομόλογα πρέπει να διέπονται από το βρετανικό δίκαιο κι ότι οι ιδιώτες θα πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση- την ίδια σειρά προτίμησης- με αυτή του επίσημου τομέα, δηλαδή με τα ομόλογα του ΔΝΤ και του EFSF.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ