Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της εγγυητικής επιστολής της Socar, στον «αέρα» φαίνεται να βρίσκεται και πάλι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ παρά τον πυρετό διαπραγματεύσεων που προηγήθηκε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την διοίκηση της κρατικής ενεργειακής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν.
Η πιθανότητα να παρέλθει άκαρπη η νέα παράταση, που δόθηκε μετά την παρέμβαση κορυφής και η οποία λήγει στις 31 Οκτωβρίου είναι μεγάλη, καθώς η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει αγεφύρωτη. Μείζον θέμα παραμένει το ύψος του τιμήματος, το οποίο η Socar απαιτεί να μειωθεί, καθώς η αζέρικη εταιρεία υποστηρίζει ότι μειώθηκε η αξία της εταιρείας μετά τη ρύθμιση Σκουρλέτη.
Επιπλέον, ενστάσεις υπάρχουν και για τον τρόπο καταβολής του τιμήματος, για το αν θα γίνει δηλαδή τμηματικά.
Από την ελληνική πλευρά έχει γίνει σαφές στους αγοραστές ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μείωση τιμήματος και αλλαγή του τρόπου καταβολής του, καθώς θα τεθούν ζητήματα απιστίας ή αμφισβήτησης των όρων του διαγωνισμού.
Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και η εξαγορά σημαντικού μεριδίου από την ιταλική Snam βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε πρόσφατα ο Πάνος Σκουρλέτης με τον γενικό διευθυντή Ασφάλειας Εφοδιασμού και Ενεργειακών Υποδομών του ιταλικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, Gilberto Dialuce.
Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του μεριδίου της Socar στον ΔΕΣΦΑ από το 66%, στο 49%, ήταν όρος που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να εγκρίνει την πώληση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης τηρούν συγκρατημένη στάση με την προσδοκία τελικά τα προσκόμματα να ξεπεραστούν και να προχωρήσει η, κομβικής σημασίας, ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.