Άμεση και αμερόληπτη έρευνα ζήτησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν για την προχθεσινή αεροπορική επίθεση σε σχολείο της ελεγχόμενης από αντάρτες επαρχίας Ιντλίμπ, που προκάλεσε το θάνατο 35 ανθρώπων, ανάμεσά τους και 22 παιδιών.
Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Συριακό Παρατηρίο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, οι βόμβες έπεσαν στο χωριό Χας, περίπου 75 χλμ νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, την ώρα που τα παιδιά ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στο σπίτι λόγω αεροπορικών επιθέσεων στην περιοχή.
Ουάσιγκτον και Παρίσι κατηγορούν τις δυνάμεις του Άσαντ ή τη Ρωσία για το μακελειό.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν ήταν το καθεστώς του Άσαντ ή οι Ρώσοι που έκαναν το αεροπορικό πλήγμα, αλλά γνωρίζουμε ότι ήταν κάποιος από τους δύο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ. «Ακόμη κι αν ήταν το καθεστώς Άσαντ που προχώρησε [την επιδρομή], το καθεστώς Άσαντ είναι σε θέση να κάνει τέτοιου είδους επιθέσεις απλά και μόνο επειδή υποστηρίζεται από τη ρωσική κυβέρνηση» δήλωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό: «ποιος είναι υπεύθυνος; Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η αντιπολίτευση, διότι για να βομβαρδίσεις από αέρος χρειάζεσαι αεροπλάνα. Είναι είτε οι Σύροι, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ή οι Ρώσοι»...
Η Μόσχα αρνείται ότι είναι υπεύθυνη η ίδια ή οι Σύροι σύμμαχοί της για το βομβαρδισμό. Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, πρόκειται για ανυπόστατους ισχυρισμούς καθώς ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος βρήκε χθες ανέπαφη τη στέγη του σχολείου.
Από τις 11 Οκτωβρίου πέντε χωριά στη Συρία έχουν γίνει στόχος επιθέσεων, σύμφωνα με τη UNICEF.