Μετά το τσιγάρο, τώρα έρχονται να «απαγορευθούν» και οι αλατιέρες από τα εστιατόρια της χώρας, σε μία προσπάθεια του ΕΦΕΤ να μειωθεί η κατανάλωστη αλαιτιού από τους Έλληνες.
Πιο συγκεκριμένα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), θα ζητήσει από τους Έλληνες εστιάτορες, αλλά και από άλλους επαγγελαμτίες, να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση του αλατιού στην χώρα μας.
Σύμφωνα με την έρευνα του προέδρου του ΕΦΕΤ, Γιάννη Μίχα, η κατανάλωση του αλατιού πρέπει να περιοριστεί, προκειμένου να μειωθούν και οι επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Στην κατεύθυνση αυτή -είπε- ο ΕΦΕΤ ανοίγει διάλογο με επαγγελματίες.
- Από τους αρτοποιούς θα ζητηθεί να μειώσουν την ποσότητα του αλατιού στο ψωμί.
- Από τις επιχειρήσεις τροφίμων να μειώσουν σταδιακά την περιεκτικότητα σε αλάτι των τροφίμων και την αναγραφή του στην ετικέτα.
- Από τους υπεύθυνους επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, θα ζητηθεί να βρεθούν πιο αποτελεσματικές δράσεις, όπως η απομάκρυνση της αλατιέρας από τα τραπέζια.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΦΕΤ, οι Έλληνες γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην υγεία μας η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, ωστόσο δεν φαίνεται να γνωρίζουν πως πολλά από τα τρόφιμα δεν χρειάζονται επιπλέον προσθήκη, διότι έχουν «κρυμμένο» αλάτι.
Μόνον ο ένας στους τέσσερις διαβάζει πάντα τις ετικέτες των τροφίμων ως προς την περιεκτικότητά τους σε νάτριο, αλλά οι μισοί θεωρούν ότι τα γεύματα στα εστιατόρια και στις ταβέρνες περιέχουν πολύ ή πάρα πολύ αλάτι.
Οι ειδικοί του ΕΦΕΤ σημειώνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά ημερησίως τα 5 έως 6 γραμμάρια (ένα κουταλάκι γλυκού ισοδυναμεί με 5 γραμμάρια). Οι καταναλωτές να διαβάζουν τη διατροφική επισήμανση και να μην προσθέτουν αλόγιστα αλάτι κατά το μαγείρεμα.