Με το βλέμμα στραμμένο στο σκεπτικό της απόφασης των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και στην νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση, παλιοί και νέοι καναλάρχες ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά από μία σκληρή διάσκεψη 5 ωρών και μία ψηφοφορία, έκρινε ότι το άρθρο 15 του Συντάγματος που ορίζει ότι αρμόδιο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών ανήκει στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ, δεν μπορεί να ξεπεραστεί, καταλήγοντας ότι η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που διαβίβασε τις αρμοδιότητες αδειοδότησης των καναλιών στον υπουργό Επικρατείας προσκρούει στο Σύνταγμα.
Μόλις τρεις δικαστές ακολούθησαν τον Σακελλαρίου
Τις τελευταίες ημέρες, στο Ανώτατο Δικαστήριο είχαν σύμφωνα με πληροφορίες διαμορφωθεί 3 τάσεις. Η πρώτη, και πιο σκληρή, που εξαρχής μιλούσε για αντισυνταγματικότητα, και απέσπασε 14 ψήφους, εκείνη που έκρινε τον νόμο συνταγματικό λόγω της αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ, ενώ υπήρχε και η άποψη του προέδρου κ. Νίκου Σακελλαρίου, η οποία φαίνεται ότι απέσπασε μόλις 3 ψήφους, σύμφωνα με τη οποία θα μπορούσε να υιοθετηθεί μία ενδιάμεση λύση, η οποία προέβλεπε προθεσμία στο ΕΣΡ να συγκροτηθεί και να χορηγήσει εκείνο τις άδειες στους σταθμούς.
Τελικά, η πλειοψηφία των συμβούλων τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας με μόνο αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών και την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, το ΕΣΡ.
Το κλίμα πάντως στη Θέμιδα σήμερα είναι βαρύ μετά τα όσα ακούστηκαν και γράφηκαν περί δικαστικών πραξικοπημάτων, με τους δικαστές να μιλούν για προσπάθεια πόλωσης αλλά και απαξίωσης του κύρους και του θεσμικού ρόλου του Συμβουλίου της Επικρατείας.