Χωρίς να χάσει χρόνο, η κυβέρνηση προχωρά στις επόμενες κινήσεις για το νέο τηλεοπτικό τοπίο, μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση: όχι μόνο απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, αλλά και αναδεικνύοντας τις ευθύνες που έχει η Νέα Δημοκρατία, όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Από Δευτέρα κιόλας, το Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνει δράση για τη μετάβαση στην επόμενη τηλεοπτική περίοδο, με την κατάθεση του σχεδίου νόμου (που ήταν, άλλωστε, και η είδηση της πρώτης κυβερνητικής αντίδρασης -από την Όλγα Γεροβασίλη-, ευθύς μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου). Ενώ η επόμενη μέρα -«κλειδί» είναι η νέα προσπάθεια του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Στο θέμα αυτό όμως, θα πρέπει να αναμένουμε ένταση των πιέσεων από την κυβέρνηση προς την αξιωματική αντιπολίτευση για τον ορισμό των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής. «Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φτιάξουμε από κοινού ΕΣΡ», σημείωνε κυβερνητική πηγή, σε συνομιλία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και δεν θα είναι το μόνο πεδίο, στο οποίο η πλειοψηφία θα πιέσει την αντιπολίτευση. Η επιστροφή της πρώτης δόσης χρημάτων προς τους τέσσερις υπερθεματιστές συνεπάγεται «τρύπα» στο δημόσιο ταμείο και κατ’ επέκταση στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης (παιδικοί σταθμοί, Υγεία κ.α). Ως εκ τούτου, κατά την κυβερνητική θεώρηση, εδώ υπάρχουν ευθύνες και οι οποίες πρέπει να κατονομαστούν.
Ευχή της κυβερνητικής πλευράς είναι να τελειώσει γρήγορα η εκκρεμότητα με το ΕΣΡ και να συγκροτηθεί άμεσα σε σώμα, το οποίο με τη σειρά του να προχωρήσει σε διαγωνισμό επί τη βάσει του λεγόμενου «νόμου Παππά» (αφού το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό όχι το σύνολο του νόμου, αλλά μόνο το άρθρο 2Α, για τη δικαιοδοσία του υπουργού). Ένας διαγωνισμός που θα ήταν ευχής έργον να φέρει τα χρήματα που και ο πρόσφατος διαγωνισμός απέφερε, σημειώνεται από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.
Στο ερώτημα αν υπάρχει ανησυχία για τυχόν προσβολή της νέας διαδικασίας με τις βεβαιώσεις λειτουργίας, συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας υπογραμμίζει την κυβερνητική στόχευσή, για διευθέτηση του επί τρεις δεκαετίες άναρχου τηλεοπτικού τοπίου, με τη θεσμοθέτηση προϋποθέσεων λειτουργίας και, επιπλέον, με έσοδα για το δημόσιο ταμείο. «Όσοι προσβάλλουν τις βεβαιώσεις λειτουργίας, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί επί σειρά ετών δέχονταν, παραμονές Πρωτοχρονιάς, την παράταση λειτουργίας των καναλιών», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ