Μετά τις γιορτές και το αργότερο μέχρι 15 Ιανουαρίου θα πάρει το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσεις για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, όπως είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι προτάσεις Κουτρουμάνη θα αποτελέσουν βάση για περαιτέρω διερεύνηση και αξιολόγηση, ενώ έθεσε ως πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων την 15η Ιανουαρίου. Παράλληλα ο πρωθυπουργός κάλεσε «Όποιον έχει συγκεκριμένες προτάσεις να τις καταθέσει» ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί μετά τις γιορτές, ενώ τόνισε πως αν δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση έως τα μέσα Ιανουαρίου το αργότερο, αυτό συνεπάγεται μεγάλη δυσκολία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και προβλήματα στη δημοσιονομική προσαρμογή και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Παπαδήμος προφανώς επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για διαπραγματεύσεις μετά την κατηγορηματική άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει σχετικό νομοσχέδιο.
Νωρίτερα, με ένα πράσινο φάκελο στα χέρια είχε προσέλθει στην αίθουσα του υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους του επί των προτάσεών του για τις επικουρικές συντάξεις και όχι για να τους παρουσιάσει σχέδιο νόμου.
Οπως είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους σε ολιγόλεπτη συζήτηση το υπουργείο είναι έτοιμο να δεχθεί τις προτάσεις που υπάρχουν προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο νόμου για το οποίο επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφιστεί έως και τον Φεβρουάριο. Κανονικά, επισήμανε, έπρεπε να τελειώσει το θέμα μέσα στο Δεκέμβριο αλλά έχω ενημερώσει και την Τρόικα ότι μπορεί να χρειαστεί μια παράταση έως και δύο μήνες.
Τέλος, αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται για τις αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας των ταμείων ο υπουργός επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βαθμολογήσει με άριστα την Ελλάδα για τις μελέτες αυτές.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δει σε βάθος όλες αναλογιστικές μελέτες και πως θα αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο όταν έρθει.
Η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Την αντίδραση των κομμάτων προκάλεσε η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων.
«Η συγκυβέρνηση έγινε για να μην αφήσει τίποτα όρθιο. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας είναι συνένοχα γι' αυτά που έγιναν και για τα χειρότερα που φέρνουν σε βάρος του λαού για να προστατεύσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων. Οι διαφορές τους δεν έχουν σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα», τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε μόνο για μια συγκεκριμένη αποστολή. Οι επιμέρους αυτές πολιτικές παρεμβάσεις, προϋποθέτουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τη μετατροπή της από μεταβατική σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, διαφορετικά πολιτικές 'Α la carte' δεν μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε».
Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Επιτροπής εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης ανέφερε σχετικά ότι «Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ακροδεξιάς μαζί με τη τρόικα, παρά τη σημερινή αναβολή λήψης απόφασης και τα κολπάκια άνευ ουσίας της ΝΔ, έχουν συμφωνήσει να εξαερώσουν και ουσιαστικά να καταργήσουν τις επικουρικές συντάξεις και αμέσως μετά να μετατρέψουν τις κύριες συντάξεις σε παιδικά φιλοδωρήματα και τους συνταξιούχους σε πάμφτωχους ζητιάνους». Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να εντείνουν τους αγώνες τους για να διώξουν και αυτή την κυβέρνηση το γρηγορότερο δυνατό, πριν καταστρέψει ανεπανόρθωτα τα πάντα.
«H κυβερνητική επιλογή για νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι καταδικαστική για τους συνταξιούχους και δεν αποτελεί λύση για την επιβίωση των ταμείων, που πάσχουν κύρια από την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαπαλλαγή, την εισφοροαποφυγή και την καλπάζουσα ανεργία. Πρέπει να εγκαταλειφθεί πάραυτα», σχολίασε από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ για το θέμα, τόσο το ΚΚΕ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά κατηγόρησαν τη ΝΔ για εμπαιγμό.