Στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) παρέστη σημερα το βράδυ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
Ο κ. Πιτσιλής απέστειλε ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους φορείς της επιχειρηματικότητας να καταθέτουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους, προκειμένου να προωθούνται οι βέλτιστες λύσεις για τα θέματα της αρμοδιότητάς του.
Ο Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε ότι μία φορά στο τρίμηνο θα γίνεται συνάντηση στην γενική γραμματεία με τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας, ώστε να γνωστοποιούνται αιτήματα και να προωθείται η σχετική νομολογία.
Σημείωσε ότι γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα τελωνεία όλης της χώρας για το λαθρεμπόριο, ενώ για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες επεσήμανε ότι επιχειρείται να υπάρξει λογική ροή για την αποπληρωμή.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος, σημείωσε ότι η ενεργοποίηση του αυτεπάγγελτου συμψηφισμού για επιστροφές φόρου εισοδήματος με βεβαιωμένες οφειλές εκτός ρύθμισης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
"Το μέτρο αυτό δεν είναι απαραίτητο μόνο για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Είναι μια καθοριστικής σημασίας κίνηση, με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας του κράτους. Η αποκατάσταση της ισότητας στις σχέσεις κράτους και φορολογουμένου είναι πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας, ως βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, δίκαιου και ταυτόχρονα αποδοτικού φορολογικού συστήματος" τόνισε ο Κώστας Μίχαλος.
Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν μπορεί την ώρα που οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν, να βρίσκονται χιλιάδες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ στα συρτάρια των εφοριών, περιμένοντας εκκαθάριση. Η καθυστέρηση των ελέγχων και της επιστροφής του φόρου μπορεί να φθάνει και τα τέσσερα χρόνια, όταν με βάση το νόμο, η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών.
Συνολικά, συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΓΓΔΕ, σε όλη τη χώρα 30 εφορίες κρατούν στα αρχεία τους αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ για πάνω από ένα έτος. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων για τις οποίες τα αιτήματα των δικαιούχων δεν έχουν ακόμα επεξεργαστεί ή ελεγχθεί από τις φορολογικές αρχές ανέρχονται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε 1,75 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ