Ευνοϊκές παραμένουν το 2016 οι συνθήκες χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων ωστόσο η χρημαδότηση της εγχώριας κτηματαγοράς είναι αισθητά μειωμένη.
Το συνολικό επιχειρηματικό κλίμα στον κλάδο χαρακτηρίζεται από λιγότερη αισιοδοξία ως προς την προοπτική βελτίωσης στο άμεσο μέλλον, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της KPMG “Property Lending Barometer 2016”.
Σημειώνεται ότι στην 7η έκδοση της συγκεκριμένης μελέτης συμμετέχουν εκπρόσωποι περίπου 100 τραπεζών από 21 χώρες σε όλη την Ευρώπη, προσφέροντας μια συνολική αξιολόγηση των χρηματοδοτικών προοπτικών γι’ αυτούς που επιδιώκουν να επενδύσουν στις ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων.
Σύμφωνα με την έρευνα, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες, κάποιες τράπεζες είναι ακόμα επιφυλακτικές στο να δανείζουν για επενδύσεις σε ακίνητα σε αγορές στις οποίες παρουσιάζονται πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Στην έρευνα σημειώνται ότι παρά τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές - μέση αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% - και χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ευρώπη, παρά το πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και παρά τα χαμηλά επιτόκια, οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων της ευρωπαϊκής ηπείρου έχουν μειωθεί στο πρώτο μισό του 2016 σε σύγκριση με το πρώτο μισό του προηγούμενου έτους.
Αν και οι επενδύσεις στα ακίνητα ανήλθαν συνολικά στα 107,5 δισεκατομμύρια τους πρώτους έξι μήνες του έτους, το ποσό αυτό συνιστά μείωση 30% σε σχέση με πέρυσι. Η μελέτη δείχνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για το τι σημαίνει η πολιτική αβεβαιότητα για τις επενδύσεις τους. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εστιάζουν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης ποιότητας που εμπεριέχουν λιγότερο ρίσκο.
Αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα σχολιάζει ο Χάρης Συρούνης, Γενικός Διευθυντής στο τμήμα Ελεγκτικών Υπηρεσιών της KPMG: «Η Ελλάδα δε βρίσκεται φέτος μέσα στο δείγμα των χωρών της έρευνας, ωστόσο διαπιστώνουμε μιλώντας με τραπεζικά στελέχη πώς οι τράπεζες έχουν μειώσει αισθητά τη χρηματοδότηση τους στην αγορά των ακινήτων.
Η πτώση της αξίας των ακινήτων, η υψηλή φορολογία, η παρατεταμένη ύφεση και η μεγάλη προσφορά ακινήτων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, αποτελούν τους κυριότερους λόγους. Στον αντίποδα, οι τράπεζες είναι πρόθυμες να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προτείνοντας λύσεις οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις τρέχουσες, χαμηλές, σε σχέση με το παρελθόν, αξίες των ακινήτων».
Σε κάποιες από τις μεγαλύτερες αγορές ακινήτων στην Ευρώπη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, παρατηρούνται μειώσεις στον όγκο συναλλαγών στην αγορά ακινήτων κατά το πρώτο μισό του 2016, ενώ στη Φινλανδία και τη Σουηδία σημειώθηκαν αυξήσεις που άγγιξαν το 30% σε ετήσια βάση.