Σε όφελος των βαλκανικών τραπεζών εξελίχθηκε η δραματική «βουτιά» στις τραπεζικές καταθέσεις το 2015, καθώς δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις διαβλέποντας τους κινδύνους από την πορεία της χώρας, αποτελέσμα της διαπραγμάτευσης του 2015, μετέφεραν τα κεφάλαιά τους στις γειτονικές χώρες.
Σημαντική αύξηση κατά 10% και 8% παρουσίασαν το 2015 οι τραπεζικές καταθέσεις στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, αντίστοιχα, τη στιγμή που στην Ελλάδα σημειωνόταν νέα «βουτιά» κατά 23%, η μεγαλύτερη από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής.
Σύμφωνα με τραπεζικές και επιχειρηματικές πηγές, εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές όπως τη Θεσσαλία, απέσυραν τις καταθέσεις τους από ελληνικές τράπεζες και άνοιξαν λογαριασμούς στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Η δημιουργία λογαριασμών τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία είναι εξαιρετικά απλή διαδικασία, καθώς πρόκειται για χώρες-μέλη της Ε.Ε., ειδικά η Βουλγαρία είναι προσβάσιμη ακόμα και με αυτοκίνητο, ενώ όλες οι τράπεζες δέχονται καταθέσεις σε ευρώ.
Σημειώνεται ότι η μετακίνηση κεφαλαίων σε Ρουμανία - Βουλγαρία δεν έγινε προς θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές, αλλά σε τοπικές και ξένες τράπεζες, καθώς διάχυτος ήταν ο φόβος ότι ένα ατύχημα στην Ελλάδα θα είχε επιπτώσεις και στις εκεί θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών.
Ετσι την ώρα που η αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση προκαλούσε αλλεπάλληλα εμφράγματα στην οικονομία και στις τράπεζες, είχαμε νέο κύμα μαζικών εκροών καταθέσεων με εκατοντάδες εγχώριες εταιρείες που δημιουργούσαν θυγατρικές και άνοιγαν λογαριασμούς στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.
Ετσι πολλές σοβαρές επιχειρήσεις, μικρού μεγέθους, κατάφεραν όχι μόνο να σωθούν αλλά και να διατηρήσουν ανοιχτές πιστωτικές γραμμές σε τράπεζες σε Βουλγαρία - Ρουμανία, κάτι που στην Ελλάδα ήταν αδύνατο, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες μετά την επιβολή των capital controls. Το 2015 οι καταθέσεις στη Ρουμανία αυξήθηκαν κατά 4,2 δισ. ευρώ και στη Βουλγαρία κατά 2,8 δισ. ευρώ.