Με τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον να είναι τεταμένες, οι ρωσικές αρχές αναβάθμισαν τα μέτρα σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, βγάζοντας από το συρτάρι σχέδια της σοβιετικής εποχής και βελτιώνοντας καταφύγια στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
«Στο υπουργείο Εκτακτων Καταστάσεων της Μόσχας, ο Ψυχρός Πόλεμος έχει επιστρέψει», σχολιάζει η Wall Street Journal, για τις πρόσφατες ασκήσεις που έγιναν στη Ρωσία, τις μεγαλύτερες μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, με τη συμμετοχή 40 εκατ. πολιτών, που προετοιμάστηκαν για χημικές και πυρηνικές επιθέσεις.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν βίντεο με εργαζόμενους που φορούν ειδικές στολές, ελέγχουν τον εξαερισμό στα καταφύγια και μαθητές που φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες ή βάζουν κούκλες σε φορεία, σε σχολικά αμφιθέατρα, από την τετραήμερη άσκηση σε όλη τη χώρα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εκτακτων Καταστάσεων, Αντρέι Μιστσένκο, έγινε απογραφή των υπόγειων χώρων της Μόσχας, προκειμένου να σχεδιαστεί η στέγαση του 100% του πληθυσμού.
Την ίδια ώρα, αναφέρει το Wall Street Journal, οι σχολιαστές των κρατικών καναλιών επιδίδονται στην πιο αντιαμερικανική ρητορική των τελευταίων ετών. «Η Ρωσία βαρέθηκε τα αλαζονικά ψέματα της Αμερικής», ανέφερε για παράδειγμα ο Ντμίτρι Κισέλιοφ, σχολιαστής με μεγάλη επιρροή, όταν κατέρρευσε το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία.
«Οταν ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός βομβάρδισε κατά λάθος τον Σεπτέμβριο συριακά στρατεύματα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας προειδοποίησε ότι θα καταρρίψει όποιο αμερικανικό αεροπλάνο απειλεί τις δικές του δυνάμεις. Και όταν μία ρωσική ταμπλόιντ έγραψε ότι ζητήθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους να πάρουν τα παιδιά τους από σχολεία και πανεπιστήμια στη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, φούντωσαν οι θεωρίες για προετοιμασία για ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ», γράφει η Wall Street Journal.
Αυτή η ρητορική, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, ενισχύει την άποψη των Ρώσων ότι η χώρα τους είναι μία υπερδύναμη, αλλά και αποσπά την προσοχή από την οικονομική ύφεση και τα ποσοστά δημοτικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχουν κάνει βουτιά. Επιπλέον, η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου κάνει τον λαό υποχωρητικό και μη κριτικό, σχολιάζει ο Λεβ Γκούντκοφ, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Levada-Center.
«Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει, αλλά τώρα είμαστε ακόμη στην ''ψυχρή'' φάση του πολέμου, που μπορεί να ''ζεσταθεί'', ή και όχι», είπε ο ίδιος. «Και κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, πρέπει να υποστηρίζεις τις αρχές της χώρας σου», πρόσθεσε.
Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας έφτασαν στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών, όταν κατέρρευσε η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τη Συρία.
«Για τη Ρωσία, αυτό είναι ένα σύμβολο της δυσλειτουργίας της παγκόσμιας τάξης που δημιούργησαν οι ΗΠΑ μετά από τον Ψυχρό Πόλεμο. Για τους Αμερικανούς, σημαίνει ότι οι Ρώσοι απλά παραφέρονται», σχολίασε ο Φιόντορ Λουκιάνοφ, πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, που συμβουλεύει το Κρεμλίνο και άλλους κυβερνητικούς θεσμούς.
Στοιχεία του Ψυχρού Πολέμου εντοπίζονται όμως και στην αμερικανική πολιτική, με την Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ να κοντράρονται δημόσια για τη στάση απέναντι στη Ρωσία και τις κυβερνοεπιθέσεις για τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα.
Στη Ρωσία όμως, αυτό το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Για παράδειγμα, ο Ιγκόρ Ζούγιεφ, ιδιοκτήτης εταιρείας που χτίζει καταφύγια για το δημόσιο αλλά και ιδιώτες, δηλώνει ότι έχει δει τον τριπλασιασμό της ζήτησης τον τελευταίο χρόνο, για κατασκευές που προστατεύουν από πυρηνικές βόμβες και στρατιωτική εισβολή, κατά τον ίδιο.
«Ιδιαίτερα μετά από τα γεγονότα στη Κριμαία, ο κόσμος τρελάθηκε, η ζήτηση ήταν απίστευτη. Και από τότε αυξάνεται διαρκώς», δήλωσε.