Μια φωτογραφία της Γης από το διάστημα πλέον όχι μόνο δεν αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα, αλλά αποτελεί οικείο θέαμα. Αν πάμε μερικές δεκαετίες πίσω ωστόσο, τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Πριν από ακριβώς 70 χρόνια, στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο άνθρωπος κατάφερε για πρώτη φορά να δει την Γη από απόσταση. Ή τουλάχιστον να πάρει μια πρώτη... γεύση, αφού η εικόνα που τραβήχτηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1946, προφανώς, δεν θυμίζει σε τίποτα τις σημερινές φωτογραφίες υψηλότατης ανάλυσης.
Μια κάμερα πάνω σε πύραυλο τύπου V-2 των ναζί, που εκτοξεύτηκε από το New Mexico, τράβηξε το ιστορικό στιγμιότυπο. Οι υπεύθυνοι όμως πίσω από το επίτευγμα ήταν μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων, που μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας είχαν παραδοθεί στις δυνάμεις των Η.Π.Α.
Η κάμερα ήταν ασφαλισμένη μέσα σε ένα καλούπι από χάλυβα, ώστε να προστατευτεί κατά την ταχύτατη επιστροφή του πυραύλου πίσω στην Γη. Ακόμα και με αυτό το τρόπο δεν υπήρχαν πολλές πιθανότητες, αλλά τελικά το φίλμ κατάφερε να «επιβιώσει» από την σύγκρουση. Οταν αυτό επιβεβαιώθηκε, οι επιστήμονες «πήδαγαν από την χαρά τους σαν μικρά παιδιά» σύμφωνα με τον Fred Rulli που ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας.
Οταν προέβαλαν το φίλμ ήρθε το δεύτερο... σοκ για τους επιστήμονες. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία από ύψος 104 χιλιομέτρων αποκαλύπτει εμφανώς την καμπυλότητα της Γης, ενώ παράλληλα περιέχει μια ομάδα σύννεφων πάνω από την Νοτιοδυτική Αμερική.
Από τότε και έπειτα, δεν άργησαν να εμφανιστούν καλύτερες και ποιοτικότερες φωτογραφίες του πλανήτη μας από το διάστημα. Εκείνη τη μέρα ωστόσο, πριν από ακριβώς 70 χρόνια, έγινε η μεγάλη αρχή!