Πόσοι θα έλεγαν «όχι» σε μία διάλεξη με απολαβές που πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο δολάρια; Από την άλλη βέβαια, πόσοι θα σιωπούσαν μετά από ένα βραβείο Νόμπελ.
Η σιωπή του Μπομπ Ντίλαν, μετά από την ανακοίνωση ότι είναι ο φετινός νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας ίσως να σημαίνει ότι δεν θα πάρει ποτέ και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει.
Δύο εβδομάδες τώρα, ο Αμερικανός συνθέτης δεν έχει πει λέξη δημόσια για το βραβείο, ενώ η σουηδική ακαδημία δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί του. Ομως, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ακαδημίας, ο νικητής πρέπει να δώσει μία διάλεξη για τη λογοτεχνία- ή στην περίπτωσή του ακόμη και μία συναυλία- μέσα σε διάστημα έξι μηνών, προκειμένου να πάρει το έπαθλο των 900.000 δολαρίων.
Τυπικά, δεν υπάρχει περιθώριο απόρριψης του βραβείου. Το όνομα του Ντίλαν θα καταγραφεί ως εκείνο του νικητή του 2016, ό,τι κι αν λέει ο ίδιος. Ομως το θέμα του χρηματικού επάθλου είναι διαφορετικό, σημειώνει το Reuters.
Ο όρος είναι πως ο Ντίλαν πρέπει να δώσει διάλεξη για θέμα σχετικό με τη δουλειά για την οποία απονέμεται το βραβείο, μέσα σε έξι μήνες από τις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία του θανάτου του Αλφρεντ Νόμπελ.
«Αυτό ζητάμε ως αντάλλαγμα», δήλωσε η Τζόνα Πέτερσον, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Νόμπεκ, προσθέτοντας ότι ο Ντίλαν θα μπορούσε εναλλακτικά να δώσει συναυλία αντί για διάλεξη. «Προσπαθούμε να βρούμε έναν διακανονισμό που ταιριάζει στον νικητή», συμπλήρωσε.
Δεν είναι υποχρεωτικό η διάλεξη να γίνει στη Στοκχόλμη. Για παράδειγμα, όταν η Βρετανίδα Ντόρις Λέσινγκ κέρδισε το Βραβείο Λογοτεχνίας το 2007, ήταν πολύ άρρωστη για να ταξιδέψει. Αντί για αυτό, έγραψε ένα κείμενο και το διάβασε ο Σουηδός εκδότης της, ο οποίος το διάβασε σε εκδήλωση στη σουηδική πρωτεύουσα.
Στην ιστορία των Νόμπελ, μόνο έξι άτομα έχουν αρνηθεί το βραβείο. Ενας από αυτούς ήταν ο Ζαν Πολ Σαρτρ το 1964. Οταν χρόνια αργότερα αντιμετώπισε δυσκολίες, ο δικηγόρος του έγραψε στο Ιδρυμα Νόμπελ, ζητώντας να στείλουν στον Γάλλο τα χρήματα. Αλλά αρνήθηκαν.