Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν 26 Ασιάτες ναυτικούς που κρατούνταν όμηροι επί σχεδόν πέντε χρόνια, μετά την επίθεση που δέχτηκε το αλιευτικό σκάφος τους κοντά στις Σεϋχέλλες.
Το πλήρωμα του Naham 3, με σημαία Ομάν, έπεσε στα χέρια των πειρατών τον Μάρτιο του 2012, στα νότια των Σεϋχελλών. "Έχουμε τη μεγάλη χαρά να ανακοινώσουμε την απελευθέρωση του πληρώματος, νωρίς σήμερα το πρωί. Είναι πλέον ασφαλείς, έχουν παραδοθεί στις αρχές του Γκαλμουντούγκ, στην κεντρική Σομαλία, και θα επαναπατριστούν σύντομα με αεροσκάφος των Ηνωμένων Εθνών" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζον Στιντ, που βοήθησε στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.
Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα από την οργάνωση "Ωκεανοί Χωρίς Πειρατεία" (OBP).
Ο Στιντ, ένας πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού, έχει αναθέσει στον εαυτό του την αποστολή να σώζει "τους ξεχασμένους ομήρους". Όπως εξήγησε, για την επιστροφή των ναυτικών στις πατρίδες τους θα πρέπει να ξεπεραστεί ένα τελευταίο εμπόδιο: να καταφέρουν οι αρχές να τους βγάλουν σώους από την πόλη Γκαλκάγιο όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων των δύο επαρχιών Πούντλαντ και Γκαλμουντούγκ που έχουν αυτοανακηρυχθεί ημιαυτόνομες.
"Διεξάγονται μάχες στο Γκαλμουντούγκ και επομένως κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. Απόψε υπήρχε ανταλλαγή πυρών. Θα πάμε επί τόπου νωρίς αύριο το πρωί, αν σταματήσουν οι μάχες, και θα τους μεταφέρουμε στο Ναϊρόμπι για να εξεταστούν από γιατρούς", είπε.
Το Γκαλκάγιο είναι διαιρεμένο σε δύο μέρη: το ένα ελέγχεται από το Πούντλαντ, το άλλο από το Γκαλμουντούγκ. Από τις αρχές Οκτωβρίου στις μάχες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 11 άνθρωποι και άλλες 50.000 έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με την υπηρεσία συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων (Ocha) του ΟΗΕ.
Οι ναυτικοί κατάγονται από την Καμπότζη, την Κίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ. "Έζησαν περισσότερα από 4,5 χρόνια σε άθλιες συνθήκες, μακριά από τις οικογένειές τους", εξήγησε ο Στιντ.
Στο αλιευτικό επέβαιναν 29 άνδρες, όμως ο ένας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης των πειρατών και άλλοι δύο πέθαναν αργότερα από ασθένειες. Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους, με τη βοήθεια θρησκευτικών ηγετών και τοπικών φυλάρχων, κράτησαν 18 μήνες.
Το Naham 3 βυθίστηκε ένα χρόνο μετά την κατάληψή του από τους πειρατές. Το πλήρωμα μεταφέρθηκε τότε στη στεριά καθώς οι πειρατές προέβαλαν ολοένα και πιο "παράλογες" απαιτήσεις, είπε ο Στιντ.
Οι Σομαλοί πειρατές άρχισαν τις επιθέσεις τους σε εμπορικά σκάφη το 2005. Στο αποκορύφωμα της κρίσης για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τον Ιανουάριο του 2011, κρατούσαν 736 ομήρους και 32 πλοία. Σήμερα εξακολουθούν να κρατούν ομήρους δέκα Ιρανούς και τρεις Κενυάτες, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα που είναι βαριά άρρωστη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ