Ο Αλέξης Τσίπρας με δεδομένο ότι η σύνοδος κορυφής ασχολήθηκε κυρίως με το προσφυγικό, επιχείρησε για το θέμα του χρέους, να εξασφαλίσει στήριξη και παρεμβάσεις υπέρ της Ελλάδας κατά τις συναντήσεις που είχε με ξένους ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου. Το στίγμα πάντως για το πως κινείται η Αθήνα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης το έδωσε επισημαίνοντας χαρακτηριστικά στη Γαλλική τηλεόραση: «Είναι η στιγμή που έχουμε τελειώσει με την πρώτη αξιολόγηση και πρέπει να λάβουμε μέτρα σημαντικά για το χρέος που θα δώσουν το σήμα στις αγορές και στους επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση. Και νομίζω ότι το δικαιούμαστε. Η Ευρώπη διανύει μια περίοδο αβεβαιότητας, η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω δύο παράλληλων κρίσεων, την κρίση χρέους και τη μεταναστευτική. Και είμαστε το τελευταίο οχυρό σταθερότητας και ασφάλειας σε μια διευρυμένη ασταθή περιοχή» .
Χωρίς δεσμεύσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά με υποστηρικτική διάθεση από τη γαλλική πλευρά ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του ελληνικού χρέους και την ανάγκη να επιλυθούν οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ.
Και πάλι πιο κοντά ο Ολάντ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γαλλική πλευρά εμφανίστηκε υποστηρικτική ως προς τις ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει μία λύση για το χρέος και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας.
Οι διαρροές που έγιναν από ελληνικής πλευράς δείχνουν ότι υπάρχει μια ικανοποίηση για την ανταπόκριση του κ. Ολάντ στο ελληνικό αίτημα, ενώ δεν υπάρχουν σχόλια ούτε εκτιμήσεις για τη γερμανική στάση.
Επιπλέον, όπως τονίστηκε από τις δύο πλευρές, η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.
Επίσης, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, κάτι που έγινε δεκτό από τη γαλλική πλευρά.
Θετική για το προσφυγικό η Μέρκελ, λίγα χρόνια για το χρέος
Αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε ο κ. Τσίπρας και στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, επισημαίνοντας, επίσης, πως η άρση της αβεβαιοτητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει λύση και γρήγορη έξοδος στις αγορές.
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την κ. Μέρκελ τις εξελίξεις στο προσφυγικό, σε θετικό κλίμα, όπως σημείωσαν κυβερνητικοί κύκλοι. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επικράτησε η κοινή αντίληψη ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Ελλαδας σε εμπειρογνόμωνες και επιτάχυνση της μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πρόθεση να υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και διμερές.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο, επίσης, τέθηκε στη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος, ότι στηρίζει τις διακοινοτικές συνομιλίες. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί.
Τέλος, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας είχε σύντομη συνάντηση και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της διμερών επαφών της με τα κράτη-μέλη, ενόψει Βrexit. Σε αυτήν τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία, ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό.
Ολάντ: Να υλοποιηθούν «το ταχύτερο δυνατό» οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Ελλάδα
Την ανάγκη να υλοποιηθούν «το ταχύτερο δυνατό» οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Ελλάδα για το ζήτημα του δημοσίου χρέους, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής ΕΕ, για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε σήμερα το πρωί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι η Γαλλία ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.